Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

0 206

'Čipkice' objavile svoj prvi album

Ženski vokalni ansambl Čipkice
Foto: GleFotka studio

Ženski vokalni ansambl Čipkice ovog tjedna promoviraju svoj prvi nosač zvuka, na kojem su zaokružile bogat i raznovrsan izvođački repertoar od nastanka 2008. godine. Djevojke su se okupile spontano tijekom jedne radionice sevdaha u Zagrebu, i do danas promijenile nekoliko postava pod umjetničkim ravnanjem Lidije Dokuzović iz Afiona, Glorie Linderman, zatim Krunoslava Šokca iz Lada i diplomirane glazbenice Ane Čorić koja ih trenutno vodi.

Na prvom nosaču zvuka snimile su repertoar kakav inače izvode na koncertima: od tradicijskih slavonskih, dalmatinskih, istarskih i ličkih pjesama, tu je i svjetska tradicijska glazba, s Haitija, Škotske i drugih krajeva svijeta. Hrvatska publika pobliže ih je upoznala tijekom emisije HRT-a “Do posljednjeg zbora” 2013. godine, a već godinu prije predstavile su se i u inozemstvu, vrlo uspješnim nastupom u programu Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Klape Vinčace i Teranke laureati 20. KIK festa

U Narodnom domu u Buzetu 25. ožujka održan je jubilarni, 25. KIK fest – festival klapa Istre i Kvarnera, na kojem su trijumfirali muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, te ženska klapa Teranke iz Pule.

Klapa Teranke na KIK festu
Foto: privatni album klape Teranke

Na festivalu podnaziva “Pivajući sva smo blaga stekli”, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda”, natjecalo se deset muških i pet ženskih klapa, a kao poseban gost nastupila je ženska klapa “Luka” iz Rijeke.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Jure Šabana Stanić, Mirna Marić i Ante Radoš, odlučivao je o laureatima triju glavnih nagrada te posebne nagrade “Brkica”, posebne nagrade za najbolju izvedbu klapskog napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, koju je osvojila riječka klapa Flumen.

Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog
Foto: iz privatnog albuma klape Vinčace

Sjećanje na opernu divu Nadu Puttar Gold

Prisjećamo se života i djela naše glasovite mezzosopranistice Nade Puttar Gold, koja nas je zauvijek napustila 28. ožujka, u 94. godini života.

Nada Puttar Gold, rođena Varaždinka, prvo je počela učiti glasovir te započela studij u klasi profesora Svetislava Stančića, no upravo na njegov nagovor posvetila se studiju solo-pjevanja, koji je diplomirala u klasi prof. Lava Vrbanića

Mezzosopranistica Nada Puttar Gold
Foto: Željko Lukinić/PIXSELL

Debitirala je u zagrebačkom HNK kao Vanja u Glinkinoj operi “Ivan Susanjin 1949.”, a već iduće godine nagrađena je prvim mjestom na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u belgijskom Verviersu.  1956. godine odlazi u operu Zapadnog Berlina, a od 1961. pjevala je u Frankfurtu na Majni.

Ipak, 1966. vraća se u zagrebačku operu gdje je ostala do umirovljenja 1979. Uz operne uloge, Nada Puttar Gold velik je uspjeh ostvarila i koncertnim repertoarom, a na prijedlog kolege i prijatelja, maestra Vladimira Kranjčevića, bavila se i pedagoškim radom. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavala je od 1977. do 2006. godine, odnosno 83. godine svog života. 

Za svoje glazbeno stvaralaštvo nagrađena je, među ostalim, nagradom Vladimir Nazor za životno djelo, 1992. godine.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS