Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

0 69

Luka Ljubas - apsolutni pobjednik ovogodišnjeg 'Huml' natjecanja

violinist Luka Ljubas
Foto: hrt.hr

Prvi put u četrdeset godina međunarodnog violinističkog natjecanja “Vaclav Huml” pobjedu je odnio hrvatski violinist. I to apsolutnu pobjedu, jer osim prve nagrade, mladi violinist Luka Ljubas nagrađen je od strane Hrvatskog društva skladatelja zahvaljujući najboljoj interpretaciji djela hrvatskog skladatelja – ove godine skladbe “Scherzino” Franje Krežme.

Nagradila ga je i Zagrebačka filharmonija za najbolju suradnju s orkestrom, te naposljetku i Koncertna direkcija Zagreb, pa će Luka Ljubas uskoro održati koncerte sa Zagrebačkom filharmonijom i još nekoliko uglednih hrvatskih orkestara.

Rođen u Beču 1996. godine u glazbeničkoj obitelji, Luka Ljubas ljubav prema violini naslijedio je od oca Hrvata te majke Japanke, a prve glazbene korake napravio je sa četiri godine. Već u desetoj uči violinu na glazbenom konzervatoriju u Klagenfurtu, a sa četrnaest je održao prvi koncert sa simfonijskim orkestrom. Do danas je dva puta koncertirao u bečkom Konzerthausu, te diljem Europe i svijeta.

25 godina djelovanja multiinstrumentalista Dubravka Češnjaka

Dubravko Češnjak
Foto: Dinko Bažulić

Multiinstrumentalist i skladatelj Dubravko Češnjak proslavio je 25 godina glazbenog djelovanja s Tamburaškim orkestrom HRT-a (TO HRT-a), 27. veljače u Studiju Bajsić na Prisavlju.

Iako je diplomirao rog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Prerada Detičeka, Dubravko Češnjak svoje prve glazbene korake napravio je na fruli, zatim  na cimbalu, a uz rog, često i rado muzicira i na trubi, usnoj harmonici i mnogim drugim instrumentima.

Kao članu TO HRT-a, kroz njegove ruke prošli su svi tamburaški instrumenti, a na slavljeničkom koncertu pokazao je svu raznolikost svojeg glazbenog stvaralaštva kroz interpretaciju čak devet instrumenata, te jednog vlastitog djela, skladbe “Spomenek na Gruntovčane” koja je nagrađena na festivalu “Pjesme Podravine i Podravllja” u Pitomači 2014. Tom su mu se prigodom na pozornici pridružili Gudački kvartet Rucner, Ladarice, Dražen Kurilovčan i Vid Balog, a tijekom koncerta i mnogi drugi gosti.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS