Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

0 162

Foto: naslovnica knjige, izvor: Hana Breko Kustura

U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, 8. veljače, predstavljena je monografija “Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik”, tiskana u suradnji ogranka Matice Hrvatske u Sinju, Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu te Viteškog alkarskog društva. U monografiji na 460 stranica po prvi put su objedinjeni životopis, te skladateljski i pjesnički opus glazbenika, pjesnika i duhovnika fra Petra Kneževića iz 18. stoljeća, autora čuvenog Gospina plača, prve Mise na hrvatskom jeziku, te vrlo poznate božićne pjesme “Veseli se, Majko Božja”, donedavno smatrana tradicionalnom, narodnom pjesmom.

Autori monografije su predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Sinju, fra Mirko Marić, koji je pripredio životopis fra Petra Kneževića, zatim muzikologinja Hana Breko Kustura koja je sabrala i analizirala njegov skladateljski opus, te povjesničarka hrvatske književnosti, Hrvojka Mihanović Salopek koja je sabrala pjesnički opus fra Petra Kneževića.

Svoj obol hrvatskoj kulturnoj baštini već tri godine daje dvoje mladih glazbenika kroz Audeamus festival koji se održava u Hrvatskoj i SAD-u.

Hrvatska violončelistica Dorotea Racz-Samogray i njezin suprug, američki pijanist ruskog porijekla Dmitry Samogray pokrenuli su festival u želji da kulturno povežu Hrvatsku i SAD-u, te približe suvremenu glazbu iz svojih zemalja mladoj publici.

Vizual 3. Audeamus international festivala
Foto: raczsamograyduo.com

Festival se održava naizmjence u dvjema zemljama, pa je ove ponovno red na Hrvatskoj. Treće izdanje festivala posvećeno je suvremenim skladateljima i skladateljicama sjeverne i južne Amerike, koji se rijetko ili uopće ne izvode na našem području.

Na koncertu “Komorni mozaik” iz ciklusa “Glazbene staze” 19. veljače bit će praizvedeno djelo mlade skladateljice Valerije Vranješ, “Pjesme s mog otoka”, na stihove pjesnikinje Jasmine Šakić. Valerija Vranješ diplomirala je teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji te potom upisala i studij kompozicije u klasi profesora Berislava Šipuša.

mlada skladateljica Valerija Vranješ
Foto: hds.hr

Prošle godine njen skladateljski rad nagrađen je stipendijom Fonda “Rudolf i Margarita Matz” a već tijekom njezina prvog studija praizvedenja su dva djela iz njena opusa.

Osim ove praizvedbe, program koncerta donosi i djela Borisa Papandopula, Ivana Josipa Skendera, te renomiranih inozemnih skladatelja od klasike do danas, u izvedbi ansambala Le trio, Trio Slavenski, te Glazbene staze.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo
  • Iva Matić