Hrvatski evergreeni

0 205

Foto: naslovnica albuma

Anica Zubović ovih se dana pojavila u medijima, a povod je bio proslava njenog osamdesetpetog rođendana. Kako gospođa Zubović obitava u Domu za starije koji se nalazi na zagrebačkoj Trešnjevci, tako se i proslava zbila ondje, i to ne bilo  kakva. Proslavi su između ostalih prisustvovali Radojka Šverko, Miro Ungar, Zdenka Vučković, Ksenija Erker, Drago Diklić, dok je iz Beograda stigao i legendarni Minja Subota.

Ovaj aktualni događaj inspirirao nas je da se i mi u Hrvatskim evergreenima prisjetimo nekoć popularne pjevačice. Rođena je u Zagrebu, 1932.g., a kao djevojčica školovana je za pjevačicu ozbiljne glazbe. Iako je trebala nastaviti školovanje u Beču, ljubav ju je zaustavila u Zagrebu, gdje se počela baviti zabavnim melodijama.

Pod palicom Nikice Kalogjere, postigla je prvi hit, “Negdje u dalekom svijetu”, a uz to što je ubrzo postala popularna, struka ju je cijenila zbog njene klasične naobrazbe. Preseljenjem u Beograd je počela gubiti na značaju, iako je tijekom šezdesetih godina bila česta gošća, gotovo svih tada postojećih festivala. Po povratku u Zagreb, bila je članicom zbora Radio Zagreba, sve do svog umirovljenja.

  • image
  • image
  • image
  • image