Hrvatske svjetske igre najveće do sada

0 94
Hrvati u svijetu

Na četvrte Hrvatske svjetske igre, koje se održavaju od 18. do 22. srpnja u Zagrebu, prijavilo se više od 900 Hrvata i njihovih potomaka iz cijeloga svijeta te 150 natjecatelja iz Hrvatske, najveći broj sudionika otkako se Igre održavaju.

Na zagrebačkim sportskim terenima, u 16 disciplina, natjecat će se sportaši iz čak 30 zemalja: Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele.

“Jedno je srce, jedna je Hrvatska”

Državni tajnik Zvonko Milas

- Impresivno je  vidjeti koliko s puno ljubavi,  bez obzira na prostornu i vremensku udaljenost,  naši ljudi, Hrvati raseljeni na pet kontinenata i njihovi potomci, čuvaju i njeguju svoj hrvatski identitet. Znak je to duboke privrženosti domovini predaka, dokaz da  Hrvatsku osjećaju „svojom“,  na što uistinu svi možemo biti i jesmo ponosni – kaže Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Pod sloganom, “Jedno je srce, jedna je Hrvatska”, Igre će ponovno ujediniti matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine.

- Ovo su četvrte Igre, i kao koordinator Igara, ispred Hrvatskog svjetskog kongresa, s ponosom mogu reći da su ove Igre oborile sve rekorde, kako po broju sudionika tako i po broju država iz kojih dolaze sudionici. Jer nisu u pitanju samo sportska nadmetanja, već i druženja kako bi jedni druge susreli, Domovinu bolje upoznali, i uvjerili se da naša Hrvatska nije uzaludno poznata i po drugom imenu, “Lijepa naša” – rekao je Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa i suorganizator Igara.

Igre se održavaju u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog svjetskog kongresa te pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a punu potporu ovom projektu od nacionalnog interesa dali su i Grad Zagreb, ministarstva obrane, znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva te Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor i mnogi drugi.

Hrvatske svjetske igre  dosad su održane dva puta u Zadru (2006. i 2010.) i u Zagrebu (2014.).
Hrvati u svijetu

Hrvatske svjetske igre ponovno dokazuju kako nisu samo sportski događaj već prigoda za susrete i druženja te stvaranje novih veza i prijateljstava.

Moći ćete ih pratiti i na našim stranicama!