Hrvatska slikovnica

0 211

Zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća Zagrebačka škola crtanog filma ušla je u povijest moderne animacije. Publika je tada već pomalo umorna od Disneyeve dominacije u koncepciji animiranog filma. Nove trendove iz Zagreba – originalni pristup crtežu, animaciji i sadržaju filma prihvatila je s oduševljenjem.

(Foto: zagrebfilm.hr)

Već nakon prvog zajedničkog nastupa u inozemstvu, na filmskom festivalu u Cannesu 1958., program od sedam filmova Zagreb filma postigao je velik uspjeh. Francuski kritičari George Sadoul i Andre Martin tada su lansirali sintagmu Zagrebačka škola crtanog filma.

Temelje zagrebačke škole postavili su genijalni strip-crtači Andrija Maurović i Walter Neugebauer. Njeni počeci označeni su filmom Veliki miting, koji je 1951. godine nastao u redakciji humorističkog lista Kerempuh, pod palicom Fadila Hadžića.

Hrvatski dobitnik Oscara - animirani film Surogat

Šezdesete godine bile su u znaku velikih medunarodnih uspjeha Zagrebačke škole crtanog filma. Film Surogat, Dušana Vukotića, osvojio je 1962. nagradu Američke filmske akademije, kao prvi neamericki dobitnik Oscara.

Osim američkog Oscara, Surogat je osvojio i brojne druge međunarodne nagrade. Poznat je i pod nazivima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto…

Crtić Surogat, hrvatski dobitnik Oscara (Foto:zagrebfilm.hr)

To je vrlo jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i nestane, on sam sebe ispuše. Surogat kao da je predvidio današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog svijeta.

Joško Marušić, autor animiranih filmova, karikaturist i profesor na ALU (Foto: PIXSELL/GoranStanzl)

Za razliku od Disneyevih produkcija u kojima je rad redatelja strogo kontroliran, u zagrebačkoj školi animacije poštivala se individulnost umjetnika, napominje sveučilišni profesor i karikaturist, Joško Marušić. Kroz crtani film umjetnici su pokušavali odgovoriti na tadašnja turbulentna događanja u svijetu.

Baltazar je bio popularniji od Disneyevih filmova

Šezdesetih godina kulminirala je količina nasilja u filmovima Disneyeve produkcije. I onda se pojavio crtić Profesor Baltazar, napravljen u zagrebačkoj Vlaškoj ulici u studiju Zagreb filma.

Crtić Profesor Baltazar (Foto: zagrebfilm.hr)

Dobrohotni, užurbani djedica Baltazar s crnim polucilindrom na glavi odlučio je promijeniti svijet. Kako? Dobrotom, ljubaznošću, susretljivošću, brigom za svoje prijatelje i sugrađane. Baltazar je odmah oduševio publiku širom svijeta, a u Skandinavskim zemljama bio je popularniji od Disneyevih crtića.

No, Baltazar nikada nije prihvaćen u Americi, napominje prof. Marušić.

Crtić Profesor Baltazar (Foto: zagrebfilm.hr)

Renomirani talijanski kritičar i publicist, specijalist za animirani film Giannalberto Bendazzi 2000. godine sastavio je popis od 88 najvećih animiranih filmova u povijesti animacije i medu njih uvrstio čak osam filmova Zagreb filma. Na toj je listi i crtić Baltazar !

Crtić Profesor Baltazar (Foto: zagrebfilm.hr)

Gost: Joško Marušić, autor animiranih filmova, karikaturist i profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Animirani film Surogat
  • Baltazar grad
  • Crtić Baltazar
  • Hrvatski dobitnik Oscara
  • Zagrebačka škola crtanog filma
S. Ivković
S. Ivković

NO COMMENTS