Hrvatska slikovnica

0 136

Izazov moderne

Izložba Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900. koja je otvorena u Klovićevim dvorima u Zagrebu, aktualizira višestoljetne veze dvaju gradova upravo na širokom polju vizualne kulture.

Kroz arhitekturu, skulpturu i slikarstvo preplitanje bečke kulture sa zagrebačkom ostvarilo je sjajne primjere na koje smo danas posebno ponosni. Po riječima autora, izložbom se želi skrenuti pozornost na vrijednosti hrvatske umjetničke baštine u kontekstu europske kulture.

Izložba "Izazov moderne: Zagreb-Beč oko 1900." (Foto: gkd.hr)
Izložba "Izazov moderne: Zagreb-Beč oko 1900." (Foto: gkd.hr)

Umjetnike Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće okupirale su iste teme: zagrebački se umjetnici poput bečkih bore za slobodu umjetničkog izražavanja kao i za profesionalizaciju vlastita poziva. Grade se umjetnički atelijeri, formiraju profesionalna društva, osnivaju programski časopisi, otvaraju galerije i umjetničke škole, a to jedinstveno razdoblje umjetničkog poleta odvija se usporedno u Beču i Zagrebu.

Izložba "Izazov moderne: Zagreb-Beč oko 1900." (Foto: gkd.hr)

Na izložbi se prvi puta povezuju djela velikana hrvatskog i austrijskog slikarstva i kiparstva, arhitekture i primjenjene umjetnosti, Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Josefa Hoffmanna, Vlahe Bukovca, Roberta Auera, Ivana Meštrovića  i drugih važnih protagonista toga umjetnički poticajnog doba.

Bečka kultura na prijelazu stoljeća, posebno na području likovnih umjetnosti, ali i na svim ostalim planovima, meritum je gradovima Srednje Europe. Brojne izložbe na temu odnosa s Bečom održane diljem Europe svjedoče o važnosti utjecaja nekadašnje austrougarske prijestolnice na kulturu gradova poput Pariza, Berlina ili Budimpešte.

Izložba "Izazov moderne: Zagreb-Beč oko 1900." (Foto: gkd.hr)

Zagrebački umjetnici, vrativši se sa školovanja na bečkim visokim školama i akademijama, ostvarili su pravi likovni procvat, a umjetnost koju su pod okriljem bečke kulture ostvarili prepoznata je kao zagrebačka šarena škola.

Izložba je otvorena do 07. svibnja.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Izazov moderne
  • Milenijska izložba
  • Vlaho Bukovac
  • Zagrebački salon
S. Ivković
S. Ivković

NO COMMENTS