Hrvatska slikovnica

0 212

Tragovima starih pisaca

Za književnost se često kaže da je umjetnost lijepih riječi. No, ljepota književnih tekstova nije sadržana samo u umijeću pisca. Pažnju iskusnog čitatelja mnogo više zaokuplja istina koja je zaogrnuta papirom, naslovom ili koricama knjige. Istina ispričana kroz pero umjetnika na poseban način čuva kulturnu baštinu, prošlost, sadašnjost i budućnost jednog naroda. Zato su nacionalna književna djela mnogo više od pukih riječi, zapisanih na papiru.

Počevši od srednjovjekovnih do suvremenih klasika, koliko poznajemo hrvatsku književnost? Može li Marulićeva Judita široj publici i danas biti atraktivno štivo?

Zbirka starih knjiga i rukopisa, NSK (Foto: PIXSELL/Zarko Basic)
Zbirka starih knjiga i rukopisa, NSK (Foto: PIXSELL/Zarko Basic)

Ep Judita, Marka Marulića, prvo je umjetničko djelo napisano hrvatskim jezikom. Objavljeno je 1521. godine, no, Marulićevo stvaralaštvo već je bilo poznato u širim europskim književnim krugovima. Od Venecije i Padove do Beča, govorilo se o tom hrvatskom umjetniku riječi. Pažnju publike plijenili su njegovi tekstovi koji su progovarali o ljudskoj nadi, idealima i životu. Toliko toga sadržano je u priči o samo jednoj ženi, Juditi.

Može li suvremena djevojka u Juditi prepoznati sebe, svoj identitet ili smo već davno zakopali prošlost, daleko od očiju javnosti i naše sadašnjosti?

Spomenik Marku Maruliću, Split (Foto: PIXSELL/Ivo Cagalj)

Književni tekstovi Marka MarulićaMarina Držića temelji su hrvatske pisane kulture. Oduvijek su bili izazov umjetnicima. Hrvatsko kazalište utemeljeno je na tekstovima stare književnosti. To je svakako jedan od načina kako uspostaviti dijalog između prošlosti i sadašnjosti, starih tekstova i novih čitatelja.

Marina Držića često se uspoređuje sa Shakespearom. Marko Marulić uvelike je pridonio razvoju europskog humanizma. Iako je riječ o umjetnicima koji su ispisali neke od najvažnijih stranica hrvatske povijesti i književnosti, mnogima ni danas nije jasno tko je zapravo Judita.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Humanizam u književnosti
  • Judita
  • Marin Držić
  • Marko Marulić
S. Ivković
S. Ivković

NO COMMENTS