Hrvatska slikovnica

0 193

Peto godišnje doba

(Foto: PIXSELL/ Dusko Jaramaz)

Svi ponekad poželimo biti nešto drugo ili netko drugi. Razdoblje karnevala - pravo je vrijeme za to. Već u Srednjem vijeku, tijekom karnevalskog razdoblja privremeno su se mijenjali odnosi moći u društvu, pa se nekažnjeno kršilo moralne i društvene norme.

Raskošne zabave pod maskama brzo su osvojile europsko plemstvo, a maškarane povorke postale su neizostavan prizor karnevalskih svečanosti.

Halubajski zvončari (Foto: tz-viskovo.hr)

Počeci karnevalskih događanja datiraju još iz poganskih vremena. Nalazimo ih u starorimskim svetkovinama, npr. Saturnalijama i Luperkalijama, a razdoblje njihova održavanja u Srednjem vijeku počinje se obilježavati kao početak nove godine. Tada u Europi nastaje tradicija biranja jednodnevnih kraljeva, što je označavalo i početak Poklada. I tako je zabava počela!

(Foto: PIXSELL/ Dusko Jaramaz)
Đakovački bušari (Foto: PIXSELL/Marko Mrkonjic)

Iako se diljem Hrvatske održavaju vesele karnevalske povorke djece i odraslih, neke se ističu bogatom kulturno-povijesnom tradicijom. Ako bi tražili “predvodnika hrvatskih poklada” primat bi vjerojatno pripao Riječkom karnevalu. Riječ je osebujnom spoju europskog građanskog karnevala, prije svega venecijanskog i austrijskog s elementima folklora i mitologije starih Slavena.

(Foto: PIXSELL/Filip Brala)
(Foto: PIXSELL/Goran Kovačić)

Prije više od stotinu godina u Rijeci su se organizirale karnevalske povorke i balovi na kojima je sudjelovalo austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, mađarski baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe. Priređivale su se i priredbe kao npr. “Praznik cvijeća” u teatru, kada se kazališna pozornica pretvarala u veliku plesnu dvoranu.

Maškarana povorka u kojoj sudjeluju i brojni gosti iz inozemstva, danas je glavno obilježje Riječkog karnevala. 1995. godine dodijeljeno mu je punopravno članstvo u Europskoj udruzi karnevalskih gradova, a uvršten je i među naznačajnije karnevale u Europi.

(Foto: GH/Sanja Ivković)

Osim u Rijeci, karnevalske svečanosti posebno se njeguju u Pagu, Dubrovniku, Đakovu …, a osobito su privlačni pokladni običaji u hrvatskim ruralnim sredinama. Spaljivanje Princa karnevala, tzv. krnje ili pusta, šarenog lutka od slame, krivca za sve nevolje tijekom protekle godine – atrakcija je kojoj je teško odoljeti. Baš kao i sočnim krafnama, neizostavnoj slastici koja karneval učini još slađim!

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Halubajski zvončari
  • Karnevalske svečanosti u Hrvatskoj
  • Paški karneval
  • Riječki karneval
  • Đakovački bušari
S. Ivković
S. Ivković