Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 180

Svjetski dan hrvatske kravate

Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Vinko Sabljo i ravnatelj Academije Cravatice Marijan Bušić potpisali su u Zagrebu, 3. travnja, ugovor o suradnji tih dvaju ustanova kojima je cilj promidžba hrvatskoga identiteta. Budući da se kravata po svojem podrijetlu, razvoju i simboličkim vrijednostima smatra istodobno hrvatskom i svjetskom, Kongres i Academia žele uvesti obilježavanje Svjetskog dana kravate. 

Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa i Marijan Bušić, ravnatelj Academije Cravatice

Kravata je u 17. stoljeću bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu. Taj je modni detalj izazvao veliko zanimanje Parižana koji su oduvijek bili zainteresirani za nove modne krikove, a mladi francuski kralj Luj XIV. kravatu je počeo nositi 1646.

Među prvima su je prihvatili Francuzi iz čijeg jezika dolazi naziv cravate, a koji su kasnije preuzeli ostali europski jezici pod sličnim nazivima i tako je famozni rubac postao jedan od najtraženijih modnih detalja u svijetu. Danas, kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a njezinoj tradiciju održava Academia Cravatica.

“Academia Cravatica jedinstvena je ustanova koja se skrbi o kravati kao pokretnoj hrvatskoj i svjetskoj baštini. Kravata je simbol za sve narode jer je ona oznaka općeljudske vrijednosti, dostojanstva i uljudnosti. 1997. godine s osnivanjem Academije Cravatice dnevno se radi na istražvanju i na popularizaciji kravate u Hrvatskoj, u Europi i u svijetu” – govori ravnatelj Academije, Marijan Bušić.

Foto: hsk.hr

Namjera Academije Cravatice, uz poticanje temeljnih ljudskih vrijednosti koje kravata simbolički izražava i prenosi, je osnivanje Svjetskog dana kravate koji bi se obilježavao 18. listopada kao spomendan na jednoglasnu odluku Sabora da proglasi Dan kravate u Hrvatskoj.

No, kako navodi Bušić, inicijativa za proglašenje Svjetskog dana kravate mora biti odobrena od strane Ujedinjenih naroda, nakon čega bi se u Europskom parlamentu mogao proglasiti i Europski dan kravate.

Autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, izvedena 2008. godine u Puli

Academia Cravatica do sada je organizirala više od stotinjak edukativnih i umjetničkih izložbi u dvadeset zemalja svijeta. Jedna od najpoznatijih izvedena je 2008. godine kada je u Puli predstavljena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju je zbog televizijskog prijenosa velikog broja zemalja vidjelo milijardu ljudi.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Academia Cravatica
  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Hrvatski svjetski kongres
  • kravata