Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 251

Suvenir je itekako važan

“Hrvatska je prelijepa zemlja. Imate čudesnu prirodu. Nevjerojatno koliko toga na tako malom prostoru…”, samo su neki od komentara koje gosti koji posjete našu zemlju gotovo redom ističu nakon povratka kući. No, vrlo rijetko čujemo pohvale našem odnosu prema baštini i kulturi.

Za razvoj svih oblika turizma, a posebice kulturnog, ključan je odnos prema baštini. Nažalost, u tom segmentu debelo zaostajemo za razvijenim svijetom, ističe dr. sc. Romana Lekić, nositeljica kolegija iz područja odnosa s javnošću u turizmu i kulturi na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays u Zagrebu.

“Postoje primjeri iz bližeg okruženja, primjerice Austrije, u kojoj je lokalno stanovništvo u potpunosti uključeno u turističke projekte i ističe sve svoje adute kulturno-povijesne baštine o kojima zna gotovo sve”, naglašava dr Lekić.

Romana Lekić  Foto: Tomislav Šikić

Baš zbog toga, Austrijanci ponosno nose svoje narodne nošnje pred turistima, goste pozdravljaju s Grüss Gott i pjevaju pjesme kojih bi se Hrvati najčešće – sramili. Zbog neuključenosti lokalnog stanovništva u predstavljanje baštine, cijela je detinacija na gubitku, objašnjava dr Lekić.

Gosti koje ljepota i kulturna baština naše zemlje oduševljavaju, često se žale da  nemaju što ponijeti za uspomenu kad se vraćaju kući. Drugim riječima, “kaskamo” sa suvenirima”, objašnjava dr Lekić. Kako bismo u turizmu, a posebice kulturnom, imali zaokruženu priču koja se u posljednje vrijeme dodatno ističe i takozvanim storytellingom - vještinom pripovijedanja, potrebno je osmisliti i atraktivne suvenire te uključiti cijelu lokalnu zajednicu.

Priča o domaćem plavcu odležalom u amforama na dnu Malostonskog zaljeva sigurno je jedan od zlatnih primjera kako kulturna ponuda može postati atraktivna, ujedno autohtono hrvatska.

(Foto: privatni album)

U malom mjestu Drače, na Pelješcu, ovih je dana otvorena prva hrvatska vinarija pod morem, u kojoj se vino čuva u tami i tišini, duboko ispod površine mora, u amforama. Uvjeti kakvi crnom dalmatinskom vinu najbolje prijaju, kažu poznavatelji.

Jedinstven suvenir iz morskih dubina

Prepoznali su ga mnogi turisti, domaći i strani, stoga su vlasnici pelješke vinarije odlučili izgraditi podmorsku vinariju u kojoj će se na licu mjesta moći provjeriti kako se njeguje vino koje izvrsno prija uz domaće kamenice.  Plavac mali u amfori nazvali su Brodska tajna i zaštitili kao vlastiti patent na Zavodu za intelektualno vlasništvo.

Vino u podmorju leži oko vije godine (Foto: privatni album)

U podmorju, u idealnim uvjetima leži 700 dana, nakon čega se njegove amfore, obrasle morskom florom i školjkama, čiste i pripremaju za nova putovanja. Vino iz mora  ima poseban okus i miris, stoga ne čude narudžbe iz cijeloga svijeta. Traže ih u Americi, Hong Kongu, Češkoj, a svoju kapljicu domaćeg plavca malog traže i mnogi naši iseljenici.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Pelješac
  • vino u amforama
S. Štefić
S. Štefić