Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 216

Kroz nonin kaleidoskop

(Foto: GH/ Helena Anušić)

Diplomski rad prevesti u knjigu ili monografiju nije nimalo neuobičajeno. Jedan takav biser historiografskog djela o primjeru društvene, zavičajne i ambijentalne povijesti je diplomski rad tragično preminule studentice Filozofskog fakulteta u Rijeci, Mirne Kučić.

Diplomski rad pod nazivom “Društvena povijest Predošćine na otoku Cresu od 1905. do 1945. Kroz nonin kaleidoskop; primjer istraživanja metodom usmene povijesti”, ulazi u srž povijesnog mentaliteta, rodne povijesti i povijesti obitelji, putem isprepletene naracije.

(Foto: GH/Helena Anušić)

Mirna Kučić rođena je 17. rujna 1990. i do svoje osamnaeste godine živjela je u Cresu. U ponedjeljak, 24. studenog 2014., četiri dana prije prometne nesreće, diplomirala je i stekla naziv magistre edukacije povijesti i hrvatskog jezika i književnosti.

(Foto: GH/ Helena Anušić)

Njezina velika ljubav bilo je pjevanje te je bila suvoditeljica Zbora mladih Župe Cres i drugi sopran klape Senjal. Mirnin rad o povijesti njenog kraja, u kojemu danas nitko ne živi, svjedoči i obvezuje Predošćane i Vodičane, ali i sve otočane, da osvijeste vrijednost tog prostora i sačuvaju ga. Obveza novih naraštaja je nastaviti razvijati tu cresku prijestolnicu kulturnog krajolika koji ima sve sadržaje potrebne za za dobar, ekološki osviješten život.

``Trenuci ponosa``

Kako kroz umjetnost, sport i humanitarni rad izraziti ljubav prema domovini? Šibenčanin Čedo Paić više od 40 godina živi i radi u Nizozemskoj, ali nikada nije zaboravio svoju domovinu. Tijekom Domovinskog rata bio je jedan od najpoznatijih lobista za Hrvatsku. Čelnicima europskog društvenog, kulturnog i političkog života neumorno je govorio o svojemu rodnom kraju. 

Već godinama humanitarnim projektima pomaže ponajviše siromašnoj djeci u Hrvatskoj. Domovini se odužio i kroz umjetnost.

Otvaranje izložbe "Trenuci ponosa" u  Galeriji specijalne policije u Zagrebu (Foto: min-kulture.hr)

Prije nekoliko dana, u prostorijama Specijalne policije u Zagrebu, otvorena je njegova izložba slika pod nazivom “Trenuci ponosa”. Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ističući Paićevu zaokupljenost portretom i ljudima – kako na slikama, tako i u humanitarnom radu.

Čedo Paić samouki je slikar. Ovo nije njegova prva izložba jer je i dosad na taj način, kako kaže, pokazivao privrženost i ljubav prema Domovini.

Izložba "Trenuci ponosa" otvorena u Galeriji specijalne policije u Zagrebu (Foto: uspd.hr)

Uz umjetnost i humanitarni rad, vremena pronalazi i za sport. Svjetski je veteranski prvak u triatlonu, a titulu je osvojio u Nizozemskoj, 1984. godine. Taj je sport kasnije popularizirao i u rodnome Šibeniku. Nakon osvajanja svjetske titule, sudjelovao je u brojnim natjecanjima, a jedno vrijeme trčao je samo maratone. Bavio se i trenerskim poslom, nizozemskog kralja  Wilhelma-Alexandrea, tada princa, pripremao je za maraton u New Yorku.

Humanitarac i sportaš Čedo Paić (Foto: hrt.hr)

Iako sedamdesetdvogodišnjak, Čedo Paić ne namjerava prestati baviti se humanitarnim radom. Nekoliko puta godišnje organizira akcije humanitarne pomoći koju šalje iz Zapadne Europe u Hrvatsku. Tako je bilo i pred Božić 2016. kada je velike količine tenisica i sportske opreme dostavio u domovinu.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS