Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 344

Goran Jović, hrvatski Krokodil Dandi

Goran Jović
Foto Goran Jović

Kad upoznate Gorana Jovića, putopisca i avanturista pa kad nasumično postavljate pitanja o njegovim mnogobrojnim, egzotičnim putovanjima, on odgovara kratko i logično bez suvišnosti, nešto poput Krokodila Dandija. Čovjek je konkretan, jednostavan, sjajno se snalazi u džungli i dobro se osjeća u prirodi. Fokusiran je i u punoj formi, pravi Imoćanin.

Goran Jović i Vedran Vidak na putovanju kroz prašumu Amazone
Foto Goran Jović

Goran Jović povratnik je iz Njemačke. Njegovi roditelji su kao ekonomska imigracija iz Imotskog otišli u Njemačku gdje se Goran i rodio. Negdje u njegovoj osnovnoj školi vratio se u Hrvatsku i neko vrijeme igrao nogomet, čak je igrao za Hajduk. Danas više ne govori o nogometu i ne zanima ga nogomet. Želi putovati i zanima ga fotografija.

Goran Jović na jugu Etiopije
Foto Goran Jović

Dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada za fotografiju, ovaj 38-ogodišnji fotograf je u svojim fotografskim počecima radio modnu i svečanu fotografiju, ali je stalno težio dokumentarnoj fotografiji koja je postala njegova velika strast. Fotografirajući beskućnike i prosjake u Harlemu, usavršavao je svoje znanje da bi početkom 2011. godine otišao u humanitarnu misiju u plemena Nacionalnog Parka Ngorongoro u Tanzaniji gdje je započelo i njegovo volonterstvo. Tijekom volontiranja, Goran Jović je kroz svoj objektiv dokumentirao jedinstvene običaje i važne trenutke, ali i svakodnevni život plemena Maasai, naseljenika dubokih i nepristupačnih predjela Amazone, domorodačkih plemena s juga Etiopije, polunomadski narod u avanturi u Lo Kraljevstvu podno Tibeta, običaje Mentawai naroda sa Siberut otoka, Tengeger narod na obroncima vulkana Bromo, ali i jako zanimljive detalje s domorodačkih svadbi, bičevanja žena, preskakivanja bikova.

Nagrađena fotografija Kišni dječak
Foto Goran Jović

Jovićeve fotografije, koje svjedoče o jednom posve drugačijem svijetu u odnosu na onaj u kojem mi živimo i kakav poznajemo, osvojile su brojne nagrade, a među njima je i javnosti najpoznatija njegova fotografija “Rain boy – Kišni dječak”, za koju je dobio prestižnu  nagradu Mono Award u kategoriji fotoreporterstva.

Video

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS