Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 195

Otvoren novi međunarodni putnički terminal 'Franjo Tuđman'

Impresivna i atraktivna  građevina predstavlja spoj betonskog podnožja u kojem se nalaze svi sadržaji terminala i valovite čipkaste čelične konstrukcije krova (Foto. facebook.com)

Novi međunarodni putnički terminal otvoren je u Zagrebu, a Hrvatska ga je iščekivala gotovo deset godina. Najveći je to infrastrukturni projekt  posljednjih godina, a njegova izgradnja koštala je oko 300 milijuna eura.

Novi impresivni terminal proteže se na 326 hektara, a takav jedinstven odnos vizualne povezanosti grada i njegove zračne luke nije ostvaren niti u jednoj značajnijoj europskoj zračnoj luci, pa i šire.

Posljednjih pet godina Plesom je prošlo dva i pol milijuna putnika. S novom zračnom lukom postavljeni su i novi ciljevi, a želja je da se broj putnika udvostruči. Planirano je da u budućnosti broj putnika dosegne osam milijuna za čije će se potrebe zgrada razvijati funkcionalno, ali i tehnološki poput ostalih svjetskih terminala.

Otvorili su ga najviši državni dužnosnici (Foto. facebook.com)

Poznati aerodromi diljem svijeta, primjerice pariški Charles de Gaulle, Ben Gurion u Tel Avivu te njujorški John F. Kennedy, nazvani su po slavnim predsjednicima država. Prema svjetskim praksama, novi međunarodni terminal u Zagrebu dobio je naziv po prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu.

Za sve ideje, nacrte i realizaciju projekta zaslužni su hrvatski arhitekti – akademici Velimir Neidhardt i Branko Kincl te građevinar  prof. dr. sc.  Jure Radić. Oni su oblikovali urbanističku ljepoticu pobijedivši na Međunarodnome  natječaju 2008. godine.

Budući da se u javnosti skromno govorilo o  natječaju i pobijedi, akademik Branko  Kincl, podsjetio je na izvještaj  ocjenjivačkoga suda kako je to “izvanredna arhitektura s detaljno elaboriranom tehnologijom” te da “projekt ima vrlo snažan koncept s potencijalom da postane terminal svjetske klase po arhitektonskim, funkcionalnim i tehnološkim karakteristikama i koji bi mogao postati vrata Hrvatske prezentirajući ju kao naciju najviše kulturne i tehnološke razine razvijenosti”.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Franjo Tuđman
  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • zračna luka
S. Štefić
S. Štefić