Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 125

Dioklecijanova palača ima dobre šanse postati službeni LEGO set

Sagradivši model Dioklecijanove palače od LEGO kockica, Ilija Šundov iz Splita uspio je pretočiti dvije svoje ljubavi – LEGO kockice i rodni grad – u prvi mogući službeni LEGO set.

Do danas je njegov model postigao više od 57 tisuća pregleda na LEGO Ideas stranici te 2500 glasova. Međutim, kako bi ovaj zaštitni znak Dalmacije postigao uspjeh Dioklecijanova palača mora prikupiti 10,000 glasova registriranih korisnika.

Prikaz cijelog modela Dioklecijanove palače, FOTO Ilija Šundov

“Mislim da imam nešto jako zanimljivo za podijeliti sa svijetom”, bili su prve riječi Ilije Šundova, kreatora makete Dioklecijanove palače od LEGO kockica kada je počeo govoriti o svom projektu. Ovaj tridesettrogodišnji Splićanin kaže da ima dvije ljubavi – svoj rodni grad i LEGO kockice – te da je to bio pravi spoj kada je trebao odlučiti što će modelirati.

“Vidio sam da je ta stanica dosta posjećena tako da mi je palo na pamet da i ja nešto napravim i objavim na toj stranici. Najviše sam mislio kako bi bilo korisno za mene i ostatak ljudi u Hrvatskoj da se fokusiram na prezentaciju i promociju Hrvatske, pa sam odabrao Dioklecijanovu palaču jer mi je Split ipak najbliži srcu. Svi koju su iz Splita vole svoj Split, ne znam nikoga tko ne voli”, istaknuo je Šundov.

Vođen dječačkim snom za slaganjem LEGO kockica i ljubavlju prema Splitu, mladi Ilija Šundov prije dvije godine odlučio je pretočiti taj san i ljubav u stvarnost.

Napravio je prvu Dioklecijanovu palaču od LEGO kockica. Prijavio se na LEGO Ideas web stranicu koja omogućava korisnicima da, ako prikupe dovoljan broj glasova, njihov model postane službeni LEGO set koji bi se prodavao diljem svijeta.

Fokus na glavne ulice nekadašnje palače - Cardo and Decumanus FOTO Ilija Šundov

Ilija je tako počeo projektirati palaču od gotovo pet i pol tisuća kockica. Trebalo mu je 6 mjeseci kako bi izgradio 3D model te dodatnih šest mjeseci kako bi prikupio svaku kockicu koju je koristio u modelu čija gradnja je trajala 20 sati.

Video

Model Dioklecijanove palače koju je napravio ovaj strastveni kolekcionar prikazuje palaču u izvornom obliku iz 305 godine, kada su vojni i logistički objekti bili smješteni u njezinom sjevernom dijelu, a carsko i vjersko sjedište u južnom. Prepoznatljiva su troja vrata na kopnenoj strani – zlatna, srebrna i željezna – te limena na južnoj morskoj strani, kao i dvije glavne ulice palače – Cardo – Decumanus, koje dijele palaču na četiri dijela.

Kako bi izradio sve te detalje, Šundov je morao prikupiti vrlo specifične kockice. Kaže da je imao možda čak i krivu predodžbu o tom cijelom pothvatu. “Smatrao sam da je dovoljno prikupiti novce, naručiti kockice iz LEGO-a i pričekati da oni stignu. Međutim, to nije tako. Od njih sam uspio naručiti tek 70-75 posto kockica potrebnih za izradu modela, za ostale sam se morao snalaziti kupujući većinom od kolekcionara diljem svijeta.”

Fokus na dvije glavne ulice palače – Cardo – Decumanus FOTO Ilija Šundov

Za pothvat mladog Šundova bilo je potrebno jako puno vremena i novca. Kockice su stizale u Split iz desetak zemalja – od SAD-a, Kanade, Francuske i Španjolske, do Njemačke, Irske, Australije i Ukrajine. Njegov kreativni uradak, nije samo odlična poslovna ideja nego i inovativni način promocije Splita i Hrvatske kao iznimnog povijesnog i kulturnog turističkog odredišta.

Reportažu poslušajte i na engleskom jeziku.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS