Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 221

Baranjska idila

Svaki Baranjac rado ističe kako njegova Baranja zna privući čovjeka, ali se nikada ne otkriva do kraja. Čini se da su potaknuti upravo takvim opisom voljene regije, Baranjci odlučili privući suvremene putnike. I, kako sa zadovoljstvom ističu, u tome im zasad sasvim dobro ide.

Baranja je, uistinu, premda kao na dlanu i lako dostupna, istovremeno i dalje tajanstvena, iskonska i drugačija. To su iskoristili u tamošnjoj Turističkoj zajednici te za novu sezonu pripremili niz programa posvećenim onima koji traže upravo takav odmor, daleko od vreve velegrada i bučnih turističkih mjesta.

Etnološki centar baranjske baštine (Foto: GH/Tomislav Šikić)

“Svjesni smo toga da mi nismo destinacija za dug boravak i da će naši gosti ovdje ostati dva do tri dana. Zbog toga smo odlučili da im taj, premda kratak vikend-boravak, ispunimo jedinstvenim događanjima, fantastičnom kuhinjom, dobrom hranom uzgojenom na domaćim gospodarstvima, izvrsnim vinima i prirodom koja je posve sačuvana od komercijalizacije i zagađenja”, govori Matej Perkušić, direktor TZ Baranje u nedavno otvorenom Etnološkom centru baranjske baštine.

Video

Centar je sagrađen zahvaljujući europskom novcu, točnije gotovo 9 milijuna kuna koliko su dobili na natječaju prije tri godine. “Baranja je dobila objekt koji ja na raspolaganju svim Baranjcima, s ciljem da postane poveznica svih udruga te onih koji se bave zaštitom baranjske kulture i baštine”, objašnjava Perkušić. Istovremeno, cilj je predstaviti Baranju na turističkoj karti Europe.

I doista, Etnološki je centar u svega nekoliko mjeseci otkad je otvoren postao kultno mjesto druženja i održavanja najrazličitijih kulturno-zabavnih događanja. Domaće stanovništvo i udruge druže se cijele godine, a turisti svakodnevno dolaze te uz razgled stalnog postava, provode u Centru zajedničke trenutke s domaćinima.

Etnološki centar baranjske baštine Na slici: Matej Perkušić i Jasmina Doboš (Foto: GH/Tomislav Šikić)
Etnološki centar baranjske baštine (Foto: GH/Tomislav Šikić)

O uspjehu baranjske formule govore i brojke: Baranja ima godišnji porast broja turista od dvadesetak posto. “Daleko od toga da je u Baranji sve crno, ima itekako pozitivnih stvari i ako se ovako nastavi, Baranji slijede uspješne godine”, ističe Perkušić.

Etnološki centar baranjske baštine (Foto: GH/Tomislav Šikić)

Stalni postav Centra sastoji se od četiriju tematskih cjelina, kojima se zorno prikazuje način življenja u Baranji – nekad i sad. U njemu su predstavljene materijalna i nematerijalna baština etničkih skupina u Baranji – većinskih Hrvata i manjina – Mađara i Srba – od kraja 19., do polovice 20. stoljeća.

Etnološki centar baranjske baštine (Foto: GH/Tomislav Šikić)
Etnološki centar baranjske baštine (Foto: GH/Tomislav Šikić)

“Nakon tradicionalne poslave Dana žena, uskoro slijedi preduskrsna izrada pisanica na tradicionalani način, prirodno, kako se nekad radilo. Napravit ćemo i golemo jaje oslikano prirodnim bojama. Izloženo će biti tijekom mjesec dana oko Uskrsa.

Nakon toga slijedi Kulinijada u Jagodnjaku, koju ćemo u Centru obilježiti izložbom kulina i mesnih delicija, uz degustacije. Dan vatrogasaca u svibnju obilježit ćemo izložbom starih vatrogasnih kola i pomagala. Ljeto počinjemo izložbom glinenih ćupova i izrada peći blatnjare”, objašnjava Jasmina Doboš u autentičnom ambijentu Etnološkog centra.

Etnološki centar baranjske baštine (Foto: GH/Tomislav Šikić)
Etnološki centar baranjske baštine (Foto: GH/Tomislav Šikić)

Sve je to tek dio onoga što su u TZ Baranje pripremili do ljeta koje namjeravaju ispuniti bogatim koncertnozabavnim i gastronomskim programima. Onima koji se odluče za vikend u Baranji posjet Etnološkom centru baranjske baštine postao je neizostavan dio svakog itinerara. Sve to potvrđuje da hrvatsku ljepoticu Baranju opet čekaju zlatni dani.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS