Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 338

Europskim novcem ucrtana nova kulturna ruta bećarca i gange

Gradu Pleternici odobren je novi projekt koji će se najvećim iznosom financirati iz europskih fondova.

“Kulturnom rutom bećarca i gange” povezat će se Pleternica i Tomislavgrad, dva grada koja svoja kulturna dobra žele ucrtati na turističku kartu Europe.

Novi prijedlog uređenja gradskog trga (Foto: pleternica.hr)

Dva nematerijalna kulturna dobra, bećarac i ganga, okosnice su ovog prekograničnog programa koji u središte svoje izvedbe stavlja starinu. Grad Pleternica prije tri godine zaštitio je ime Muzeja bećarca kao prvog i jedinog takvog u svijetu, a Općina Tomislavgrad isto je učinila s Muzejom gange i hajdučke družine.

Trenutan izgled i buduća vizura trga (Foto: pleternica.hr)

Projekt će zaživjeti početkom travnja kad će početi prvi radovi na izgradnji novog gradskog trga u Pleternici. Trg će oživjeti novim prostorom za posjetitelje te amifiteatrom za organizaciju raznih događaja, a bit će izgrađen po zamisli arhitekta Andrije Rusana, dobitnika nagrade za arhitektonsku izvedbu Groblja Krista Kralja u Požegi. Do 2018. godine, kad je predviđen završetak radova, izgradit će se i nova zgrada Muzeja bećarca.

Uskoro nova lokacija za predstavljanje bećarske tradicije (Foto: hrt.hr)

Grad Pleternica nositelj je projekta, vrijednog 17 milijuna kuna, a provodit će ga s Poduzetničkim centrom i Turističkom zajednicom te općinom Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine i njezinim Kulturno-informativnim centrom. Više od milijun eura pripast će partnerima u Tomislavgradu koji će tim novcem izgraditi glavni trg i šetnicu hajdučke družine te urediti fasadu na zgradi Kulturno-informativnog centra.

Cilj je zaštiti baštinu, ujedno obogatiti turističku ponudu Pleternice i Tomislavgrada i umrežiti se s drugim europskim gradovima.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Lulturna ruta bećarca i gange
  • Tomislavgrad
S. Štefić
S. Štefić

NO COMMENTS