Hrvatima izvan domovine – 4. sat

0 185

Veljača - vrijeme maškara i karnevala

Razdoblje uoči korizme rezervirano je za poklade, karnevale, fašnike, maškare i maskirane plesove. Svaki kraj u Hrvatskoj čuva svoju pokladnu tradiciju.

Uz najpoznatije svjetske karnevale u Rio de Janeiru i Veneciji, Riječki karneval treći je po veličini u svijetu. “Međunarodni Riječki karneval i njegova šest stoljeća duga tradicija spoj je tradicijskih maski ovoga kraja, ali i karnevalskih događanja Srednje Europe”, objasnila je stručna suradnica za program Turističke zajednice grada Rijeke, Ines Boban Štiglić.

Dio Riječkog karnvala je i povorka automobila (Foto Riječki karneval Facebook)
Dječja povorka maškara na Riječkom karnevalu (Foto: Riječki karneval facebook)

U petom karnevalskom godišnjem dobu, kako nazivaju vrijeme poklada, vrijede drugi zakoni. Vodimo se sloganom Riječkog karnevala “Budi što želiš, dođi na Riječki karneval”, istaknula je Boban Štiglić. Velikoj međunarodnoj povorci pridružit će se i maskirana skupina s otoka Lošinja.

Samoborski fašnik preuzeo je vlast (Foto: Samoborski fašnik facebook)

Ovogodišnji 191. Samoborski fašnik svoja vrata otvara 17. veljače i trajat će do pokladnog utorka. Nakon što gradske vlasti predaju ključeve Princu Fašniku –  Sudec, Sraka i Fiškal i druge maske zavladaju ulicama i trgovima u Slobodnoj fašničkoj republici. Samoborski Fiškal poručuje da je moto ovogodišnjih spelancija “Izazovi fortunu u Srakinom salunu”.

Maškare neće mimoići ni Zagreb, ali u drugačijem ruhu. Želite li  upoznati velikane zagrebačke povijesti, poput bana Jelačića, kralja Bele IV., Marije Jurić Zagorke, operne dive Milke Trnine, ali i poznate gradske obrtnike, prava adresa je Muzej grada Zagreba. Kostimirani likovi pričaju zanimljive priče iz prošlosti Zagreba i razgovaraju s posjetiteljima.

Valentinovo - praznik ljubavi

Crvenom ružom zaljubljeni se simbolično daruju (Foto: Kristina Ivandić)

Ljubav je početak, ona pokreće i inspirira. Ljubav kao inspiracija poslužila je i mnogim umjetnicima koji su opisujući ljubav stvorili neka od svjetski poznatih umjetničkih djela. Ususret Valentinovu i Svjetskom danu radija, glazbeni urednici Glasa Hrvatske otkrili su koje su svoje najdraže ljubavne pjesme.

“Moj izbor je Runjićeva Vjeruj u ljubav s istoimenog albuma Olivera Dragojevića objavljenog 1979. godine. Taj jazz valtz jednostavno ima sve: lijepu melodiju i aranžman, predivne riječi koje bismo trebali živjeti svaki dan i toplu izvedbu kakve su danas, nažalost, sve rjeđe. Tako svoj izbor opisuje urednik emisije Hrvatski jazz, Branimir Njikoš.

Za urednicu emisije Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, Ivu Matić, najljepša ljubavna pjesma je Oliverova Što to bješe ljubav, prvi put izvedena 1988. godine. “Pjesmu nikada ne mogu poslušati bez suza i Oliver je to fantastično otpjevao. Pjesma je bezvremenska!”

“Ljubav treba slaviti svaki dan i nemojte dopustiti da nestane”, rekao je svojedobno pjevač John Lennon. Ne zaboravite to!

  • image
  • image
  • image
  • image