Hrvatima izvan domovine – 3. sat

0 219

Mjesto ponovnog stvaranja pozitivnog konteksta o veteranima

Prijelaz između dviju zgrada Doma te stara zgrada, bivši hotel (Foto: GH)

Prije nepuna dva mjeseca, Lipik je dobio novi Dom hrvatskih veterana. Premda još nije službeno otvoren, kroz njega su već prošli prvi branitelji, kako bi se uhodao i prilagodio potrebama pedesetak korisnika.

Moderna arhitektura novoga dijela Doma (Foto: GH)
Stara zgrada Doma veterana, bivši hotel (Foto: GH)

Đuro Kadežabek lipički je branitelj. Prošao je teške trenutke obrane grada, ulične borbe, okupaciju Lipika, oslobođenje te kraj rata. Danas je u kolicima, bez obje noge i bori se u novoj bitki – onoj s Bürgerovom bolešću. Za njega je otvorenje Doma hrvatskih veterana pun pogodak.

Korisnici Doma Vlado Čutura i Đuro Kadežabek s ravnateljem Zvonimirom Kalčikom (Foto: GH)

- Ovdje sam ponajviše radi tjelesnih vježbi, koristim usluge bazena u lječilištu, a sa mnom je i supruga Anica. To je jedna od prednosti Doma jer su s potrebitim braniteljima ovdje i osobe u pratnji – ističe taj rođeni Pakračanin. U Dom je stigao kako bi “malo ojačao”, što mu omogućuju suvremeno opremljene prostorije i dostupni sadržaji.

Potrebe hrvatskih veterana danas su najveće vezano uz psihosocijalnu i tjelesnu terapiju. Upravo na tom području branitelji često nailaze na brojne poteškoće. I premda dobre volje nije manjkalo, dosad nije postojalo jedinstveno mjesto koje bi im prižilo potrebnu pomoć i terapiju uz multidisciplinaran pristup. Upravo je to ono što u Domu hrvatskih veterana nude.

Ravnatelj Zvonimir Kalčik ispred Doma hrvatskih veterana  (Foto: GH)

“Radimo psihosocijalnu, tjelesnu i duhovnu rehabilitaciju te radnu terapiju. Pratimo svjetske trendove koji zahtijevaju istovremeni timski rad više različitih struka. Učinci takve rehabilitacije su pozitivniji i duže traju”, objašnjava ravnatelj Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik.

Pilot projekt rada s korisnicima trajat će oko pola godine, tijekom čega će se ispitati sve njihove potrebe, odabrati najbolji pristup te prikupiti povratne informacije veterana. Na taj će se način za njih učiniti najviše kad Dom krene s radom u punom obujmu.

Dom hrvatskih veterana (Foto: GH)

Smještajni kapacitet doma omogućuje istovremeni boravak pedestak korisnika, a Dom se sastoji od 36 soba, restorana s kavanom, teretane, multifunkcionalne dvorane, sale za druženje, sastanke i terapije te pratećih prostorija. U njemu je zaposleno dvanaest djelatnika, a prostor zadovoljava najviše sigurnosne i građevinske standarde. Sastoji se od obnovljene zgrade bivšega hotela te novoga objekta čiji je impresivan izgled pravo remek-djelo moderne arhitekture. Jednokrevetne i dvokrevetne sobe imaju televizore, klimatizacijske uređaje, grijanje, dojavni pozivni sustav za medicinsko osoblje te internetski priključak.

- Prostor je dodatno ukrašen s četrdesetak umjetničkih djela s likovne radionice Peski-art u Đurđevcu na kojoj su umjetnici iz osam županija stvarali djela upravo za lipički Dom hrvatskih vetrana – objašnjava ravnatelj Kalčik.

Nova zgrada Doma veterana (Foto: GH)

Dom se financira iz državnoga proračuna, a u njegovu izgradnju i opremanje uloženo je oko 20 milijuna i 100 tisuća kuna. Branitelji se za boravak prijavljuju izravno Ministarstvu branitelja. Cilj je da uz branitelje koji će u domu boraviti na trotjednim terapijama, borave i članovi braniteljskih udruga Pakraca i Lipika na dnevnoj bazi.

Zadovoljstvo smještajem i uslugom ističe i branitelj Vlado Čutura iz Zagreba.

- Dom je napravljen po našoj mjeri, osoblje je stručno i ima odličan pristup prema korisnicima. Vrlo je važan i za lokalnu zajednicu te oživljavaju Lipik, grad koji je u ratu bio mjesto stradanja 126 hrvatskih branitelja – ističe Čutura.

Naglašava da su branitelji od kraja rata do danas marginalizirani, mnogi od njih izgubili su radna mjesta te ih se često omalovažava. Zbog toga, dodaje, ne čudi činjenica da je očekivani životni vijek branitelja samo 51 godina, a njihova suicidalnost alarmantna. Lipički Dom hrvatskih veterana trebao bi označiti početak razvoja mreže veteranskih domova po cijeloj Hrvatskoj. Bio bi to, ističe Čutura, siguran znak vraćanja dostojanstva hrvatskim braniteljima.

Spomenik poginulim braniteljima u središtu Lipika (Foto: GH)

  • image
  • image
  • image
  • image