Hrvatima izvan domovine – 3. sat

0 542

Čuvari Kristova groba u Vrlici

Pogled na Vrliku (Foto Majda Ivković)

Već više od 150 godina Vrličani brižno njeguju tradiciju čuvanja Isusova groba. Od Velikog četvrtka do Uskrsa, članovi Bratovštine čuvara Kristova groba na misama u Crkvi Gospe od Ružarja simbolično čuvaju Kristov grob, naoružani starim oružjem i odjeveni u narodne nošnje vrličkoga kraja.

Uskrsna procesija ulicama Vrlike ( Foto Nikola Uzun)

Bratovština čuvara Kristova groba već naraštajima u svetom trodnevlju, zajedno sa stanovništvom Vrlike, dočekuje najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Zajedno pohode misna slavlja i svečanim procesijama kruže ulicama grada.

Kapa iz vrličke nošnje (Foto Majda Ivković)

U njoj se nije veselilo, pjevalo ni krstilo; nije se jelo meso ni slatko, niti su pastiri svirali frulice na pašnjacima i poljima.

Mlade Vrličanke s posvećenim uskršnjim kruhom ( Foto Nikola Uzun)

Šarenilo narodnih nošnji, koje odijeva i staro i mlado, oživljava uspomene na prohujala vremena kada se, unatoč teškom životu u Dalmatinskoj Zagori, uoči Uskrsa pronalazilo razloga za slavlje.

Skromni puk, naviknut na život prepun odricanja, poštovao je zakonitosti Korizme.

Vrlički Schonbrun 

Skromni i pobožni puk čuvao je vlastitu tradiciju, ali i poštovao tuđu. Pokazali su to brojnim putnicima-namjernicima koji su kroz taj kraj na razmeđu vjera i kultura često prolazili. Bilo je tako i davne 1875. godine, kada je u vrlički zaselak Podosoje nenajavljeno navratio, glavom i bradom, car Franjo Josip. Gostoljubivost domaćina i ljepota kraja toliko su ga oduševili da je kuću u kojoj je prenoćio nazvao Schonbrunom. Pod tim imenom vrličko Podosoje ostalo je zabilježeno na topografskim kartama do današnjih dana.

Uskrs - Vrličani slave na ulicama grada (Foto Nikola Uzun)
Vrlički Schonbrum - Podosoje, u kojemu je 1875. odsjeo car Franjo Josip ( Foto Majda Ivković)

Krševit kraj, rascjepkan plodnim poljima i Perućkim jezerom, odiše posebnom ljepotom upravo u proljeće. Rascvjetane grane i livade spremno dočekuju Cvjetnicu, nedjelju uoči Uskrsa. Tada i staro i mlado ubire proljetno cvijeće kako bi se u njemu umilo. Prenose to bake svojoj unučadi do današnjih dana.

Proljetno cvijeće za umivanje na Cvjetnicu (Foto Majda Ivković)

Zavičaj velikoga Ere s onoga svijeta 

Radost mladih Vrličana najveća je dan uoči Uskrsa kada se domovima šire mirisi slatkih pogača, koje se blagoslivlju na misi i jedu za uskrsni doručak. A nakon svečane mise na Uskrs, cijela će Vrlika zapjevati i zaplesati gradskim ulicama.

Proslava Uskrsa uz Vrličko kolo (Foto Nikola Uzun)

Kulturno-umjetničko društvo Milan Begović zaplesat će završno kolo iz Ere s onoga svijeta – onako kako to samo Vrličani znaju i kako im je u nasljeđe ostavio njihov slavni predak, Milan Begović, tvorac libretta za velikoga Eru.     

  • image
  • image
  • image
  • image