Hrvatima izvan domovine – 3. sat

0 331

Zagrebačka Kinoteka - oživljavanje povijesti koja Zagrepčanima puno znači...

Putokaz za zagrebački dom filma u Kordunskoj 1 (Foto: GH)

Zagrebačka Kinoteka ponovno se, nakon 12 godina otvara i to uskoro, 22. travnja, u Kordunskoj 1. Iako su mnogi posjetitlji mislili da je riječ o prvotravanjskoj šali, već na ulazu u kultni zagrebački dom filma – jasno je da se ovdje ozbiljno radi. 

Iako su mnogi mislili da je prvotravanjska šala - radovi u Kinoteci govore da se ovdje ozbiljno radi (Foto: GH)
Na ovom će e mjestu za nekoliko dana podići kino zastor i na platnu osvanuti prvi film nakon 12 godina (Foto: GH)

Upravljanje prostorom preuzeo je Centar za kulturu i film (CKF) Augusta Cesarca s idejom oživljavanja baš onakve Kinoteke koje se Zagrepčani prisjećaju i koja je odgajala naraštaje zaljubljenika u sedmu umjetnost.

Plakati s natpisom ”Uskoro ponovno s vama” koji su nedavno prekrili više od desetljeća zapušten prostor zagrebačke Kinoteke u Kordunskoj 1 probudili su duhove i znatiželju Zagrepčana, koji ovaj prostor pamte po gledanju svog prvog filma na velikom platnu.

S kojim će filmovima novi programski voditelj otvoriti zagrebačku Kinoteku, još uvijek je tajna (Foto: GH)

“Walt Disney i te spike”

Maja Jurić Ivoš i Bruno Bahunek na omiljenim sjedećim mjestima iz njihovog djetinjstva (Foto: GH)

- Baš ovdje s tri godine pogledala sam svoj prvi film u kinu u životu. Bila je to ”Pepeljuga” Walta Disneya i sjećam je se kao da je bilo jučer. Nisam tada ni sanjala da ću desetljećima kasnije preuzeti upravljanjem malog kvartovskog kina s dugom i bogatom tradicijom, koja svima nama puno znači,  rekla je Maja Jurić Ivoš, ravnateljica CKF-a Augusta Cesarca.

Kinoteka u Kordunskoj 1, nije svoje neizbrisivo mjesto u bilu zagrebačke kulturne scene zavrijedila svojom skrovitom lokacijom u centru Zagreba, dostupnim parkingom ili iznimno udobnim sjedalima, već izvrsnim filmskim programom.

Pomalo skriveno mjesto u gradu Zagrebu u koje će ponovno svraćati filmoljupci (Foto: GH)

Na tom tragu i s tom misijom napravljena je programska strategija za novo-otvorenu Kinoteku, koja se temelji na sustavnom prikazivanju relevantnih naslova iz povijesti filma, europskog i općenito ne-američkog porijekla, dokumentarnih filmova i filmova izvan interesa široke komercijalne distribucije, no naravno, ne isključujući vrijedne naslove iz suvremene filmske produkcije, kao ni one sveprisutne ali i najproduktivnije – američke.

- Prošavši kroz ruke raznih upravljačkih struktura, programske sheme su oscilirale, ali je srednja vrijednost uvijek bila temeljena na dobrom filmu, istaknuo je Bruno Bahunek, viši stručni suradnik za filmske programe.

Od Katoličkog doma do kultne kinoteke

Kinoteka je otvorena 1944. godine pod imenom “Kino Prosvjeta” kao dio Katoličkog doma izgrađenog uz crkvu svetoga Blaža, u kojemu su se nalazili i stanovi za redovnice, dio za humanitarni rad, pučka kuhinja… Projektirao ju je ugledni zagrebački arhitekt Marijan Haberle, a na otvorenju blagoslovio blaženi Alojzije Stepinac. Posebni statut propisivao je koji se filmovi smiju gledati, a prolaznu ocjenu imali su samo oni koji ‘u vjersko-ćudorednom pogledu prosvjetno i odgojno djeluju’. Odbor za cenzuru – župnik i dva cenzora morali su pogledati svaki film prije prikazivanja.

Filmski kritičar Prvog programa Hrvatskoga radija Petar Krelja (Foto: GH)

Kino je 1947. godine nacionalizirano i nazvano Kinoteka. Program su obnovili negdje oko Univerzijade 1987. Prvi ciklusi su bili Pier Paolo Pasolini i Rainer Werner Fassbinder. Zagrepčani se sjećaju toga vremena kada se išlo na sve predstave i to ponekad čak tri u jednom danu. U Kinoteku su dolazili svi, a u prvim redovima su najčešće sjedili  studenti montaže, režije i dramske umjetnosti, prisjeća se dokumentarist, redatelj i filmski kritičar Prvog programa Hrvatskoga radija Petar Krelja.

Nekada je tu bila otvorena i knjižara Moderna vremena s raritetnim naslovima knjiga, stripova i ploča.

Iako je tijekom desetljeća više puta mijenjala vlasnika, 2005. godine, ponovno je vraćena Crkvi, koja je prostor koristila za vjerske i kulturne programe, zaručničke tečajeve, koncerte i kazališne predstave.

Kultni dom filma ponovno otvara svoja vrata (Foto: GH)

Nova kinoteka na staroj adresi

Crkva je iz prostorija izišla prije mjesec dana, a Centar za kulturu i film Augusta Cesarca krenuo je u preobrazbu dvorane, koja će izgledati identično kao u ona dobra stara vremena, samo sa svježe obojenim zidovima, presvučenim sjedalima, novim kino zastorom i kabinom za projektor. Karte će stajati simboličnih 15 kuna, a na velikom platnu ponovno osvanuti filmski klasici i filmovi nove produkcije po vlastitom odabiru te u organizaciji vrijednih filmskih festivala, poput Animafesta i Dana hrvatskog filma.

Bahunek najavljuje i jedinstven projekt prikazivanja TV sadržaja u kinu, a radi se o prikazivanju epizoda TV serija. – Tako ćemo našim posjetiteljima omogućiti besplatno  ”Binge” gledanje serija u kinu.

Legendarni kafić Ex Kinoteka u Kordunskoj 1 unatoč zatvaranju kino dvorane nije prestao s radom (Foto: GH)

Mjesto koje je ostavilo velik trag na zagrebačkoj kulturnoj sceni i koje je svojim filmskim programom zavrijedilo kultni status opet će, zahvaljujući entuzijazmu CKF-a ugostiti filmofile, filmski educirati mlade i najmlađe omogućujući im doživljaj vrijednih filmova na sjedalima na kojima su sjedile njihove bake ili mame.

 • image
 • image
 • image
 • image

 • Bruno Bahunek
 • Centar za kulturu i film Augusta Cesarca
 • film
 • Glas Hrvatske
 • Hrvatima izvan domovine
 • Kordunska 1
 • Maja Jurić Ivoš
 • Petar Krelja
 • zagrebačka kinoteka
I. Perkovac
I. Perkovac