Hrvatima izvan domovine – 3. sat

0 278

Otok s četiri zvonika i jednom tortom

Rab
Foto GH

Rabska torta jedan je od suvenira koji s otoka Raba mnogi odnose u svijet. Iako je suvenirom postala nedavno, vjeruje se kako je taj desert prvi put poslužen 1177. godine papi Aleksandru III.

Rab. Otok i istoimeni grad na sjevernom Jadranu. Njegova povijest seže u doba stoljeća i stoljeća prije Krista, i prije uspona Rimskog carstva, u doba kad su ga bili naselili Liburni i ondje podigli utvrdu Arbu.
Svojatali su ga Iliri, htjeli su ga antički Grci, pa Rim, pa bizantski carevi, Venecija, hrvatski vladari, Napoleon, Austrija. Čitava povijest ovoga dijela Europe prošla je preko toga otoka-grada čiju prošlost sa sadašnjošću spaja sada svakoga ljeta rijeka posjetitelja-turista. Grada čija stara jezgra s prepoznatljiva četiri zvonika plovi poput nekog kamenog vječnog broda između svoja dva zaljeva.

Među brojnim starinama na njegovoj nepomičnoj plovidbi uzburkanim morem vremena preživjela je čudom do današnjih dana i jedna nježna tvorba. Nije od trajna kamena poput njegovih zidina. Nije od zvonke mjedi poput njegovih crkvenih zvona. Samo traje i traje zahvaljujući trudu i ljubavi ljudi koji je vole. Od tijesta je, od badema je. I još koječega.
Junakinja naše večerašnje kulinarsko-slastičarske priče: Rabska torta.

Rabska torta tradicionalno ima oblik puža 
Foto Vilma Rab

Veličanstvena povijest rabske torte

Naša priča počinje davnog ljeta gospodnjega 1177. kad posjeti papa Aleksandar III. hrvatske zemlje. Bio je to prvi dolazak jednoga pape na ovu stranu Jadrana. Doputovao je brodom iz Visa pa uz srednjodalmatinske otoke do Zadra.
Papinska svita je na 11 galija nakon Zadra na putu za Veneciju svratila i na otok Rab, u ono doba zvani Arba. Vijest o tome dolasku doplovila je – jer kako bi drukčije tada i mogla doći – do Arbljana-Rabljana koji dan ranije. Jer, valjalo se za doček rimskoga pape i pripremiti. Saznaše oni kako su Zadrani s veseljem i svečano dočekali papu pa rekoše: možemo mi i bolje.
I rečeno – učinjeno!

Za razne prigode Rabska torta mijenja oblik 
Foto Vilma Rab

Svečani doček pape Aleksandra III.

Cijeli je grad na nogama, ukrašuju se ulice, posebice na rivi gdje se okupio čitav rapski svijet na doček papinih galija.
A kako to obično biva kod tako davnih, a važnih događaja, istina i legenda se nađu pomiješane u nepoznatom omjeru. Jedan od legendarnih sastojaka toga papinog posjeta je i – rabska torta. A mi ćemo legendi vjerovati, jer, zašto i ne bismo. Kad je tako – slatka.
Dakle, naša legenda kazuje da su časne sestre rapskih samostana, čuvši za dolazak rimskoga pape odlučile počastiti ga kolačem, specijalitetom koji se ponekad spravljao u kućama bogatih rapskih patricija.

Tradicija je sačuvana do naših dana

Jedan od glavnih sastojaka te torte bijahu, a i danas su, bademi, što i nije slučajno. Plemićke obitelji Raba imale su naime stoljećima posjede na sjevernome dijelu susjednog otoka Paga, područje Luna, što je Rabljane često dovodilo u sukobe sa Zadranima koji su pak svojatali južnije dijelove Paga. Bit će da je badema, kao i maslina, na velikom Pagu bilo dovoljno za oba grada. Pa su tako i prigodom spomenutog posjeta pape časne sestre spravile rapsku tortu od lunskih badema odnosno mendula.
No nije dovoljno imati samo mendule, čak i lunske, pa da se napravi rapska torta. Tajna je, uz ostale sastojke poput šećera, maraskina i limuna, u priprema badema koji moraju biti malo skuhani,  oljušteni i na točno određen način osušeni. Zbog njihove gorčine. I još je jedan sastojak, važan. Vrijeme. Sve to traje i traje. Postupak od više dana.

Nije stoga ni čudo da je rapska torta od tako skupih sastojaka cijenjena kolač-delicija zbog svog osebujnog okusa, ali i kao turistička atrakcija.

Recept za Rabsku tortu čuva se stoljećima
Foto GH

Ono što su nekoć jela rapska vlastela danas je autohtona poslastica

U Rabskoj torti sačuvana je  tradicija našeg podneblja u kojoj kao da su objedinjeni i povijest i sunce i vjetar i mirisi i paška zemlja, škrta, a tako bogata istodobno. A ponad svega Rabljani, ljudi koji se ne daju omesti brzinom današnjih instant kulinarskih rješenja već strpljivom upornošću njeguju svoju tradiciju, svoj kolač, svoj rapski hrvatski stil pripreme svoje slatke tajne, samo njihove, rapske torte.

I mi smo se okušali u izradi rapske torte, o čemu se možete osvjedočiti. Barem što se izgleda tiče…A okus? To neka ostane naša mala slatka tajna.

Video

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS