Hrvatima izvan domovine – 3. sat

0 269

Hrvatski stil - Hrvatska kuća u srcu Zagreba

Mina Petrović (Foto:GH)

Malo tko danas, pet godina nakon otvaranja Hrvatske kuće na adresi Preradovićeva 31, zna da u srcu Zagreba postoji mjesto koje svjedoči životu u Hrvatskoj krajem 19. i početkom 20. stoljeća, u kojoj su predstavljeni etnološkim izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

Hrvatska je tada još bila dijelom Austro-Ugarske monarhije, koja je u to doba bila najveći proizvođač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svijetu i jedina europska sila koja je umjesto u vojsku ulagala u razvoj sela. Dok su muškarci radili u polju i gospodarili poljoprivrednim dobrom, žene su bile gospodarice u kućama.

Zbog toga Hrvatska kuća ima i podnaslov Materina priča, a s puno strasti i pomalo nostalgije za tim dobrim starim vremenima, kada su hrvatski seljaci bili cijenjeni zbog vrlina, kao što su radišnost i skromnost, naša domaćica, idejna začetnica projekta,  poznata hrvatska etno dizajnerica Mina Petra  otvara vrata jednog gotovo zaboravljenog vremena.

Posebno mjesto u kući pripada Gradu Zagrebu i etno baštini njegove okolice, a obuhvaćeni su sadržaji i drugih dijelova domovine – slavonska i dalmatinska soba s konobom, simbolizirajući tako Hrvatsku u malom.

Stari tkalački stan za proizvodnju lanenog platna, stari kameni žrvanj za ručno mljevenje žitarica, tradicijsko lončarsko kolo na nožni pogon namijenjeno izradi glinenog posuđa, singerica, vaga na utege s mjedenim zdjelama, sita vraćaju nas u sjećanje na život naših predaka.

No kako sve ne bi ostalo samo u prošlosti, Mina Petra u Hrvatskoj kući održava razne etno radionice, u kojima se prikazuje tradicijski način ručnog tkanja lanenog platna, vezenja, pletenja od vune, izrada čuvene lepoglavske čipke, nakita, licitara, lončarskih proizvoda i izvornih suvenira.

Prostor hrvatske etno kuće mjesto je i održavanja izložbi, predavanja, međuregionalne i međunarodne suradnje i razmjene.

Dio je neprofitnog projekta udruge Petrine pletilje, koja izradom izvornih rukotvorina i suvenira promiče tradicijsko bogatstvo Hrvatske u zemlji i svijetu. Do sada je Hrvatska kuća primila 35 tisuća gostiju, uglednika iz zemlje i svijeta, a svatko od njih u svijet je ponio jedinstvenu uspomenu iz Hrvatske.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Hrvatska kuća
  • Mina Petra
S. Štefić
S. Štefić