Hrvatima izvan domovine – 3. sat

0 227

Hrvatski stil - željeznička čarolija u srcu Zagreba

Željeznička čarolija u srcu Zagreba (Foto: GH/Slavica Štefić)

“Ništa nije prouzročilo toliku promjenu u životu čovječanstva kao željeznica. Ako je tko prije 50 godina putovao iz Zagreba u Beč, bilo je to kao da ide na kraj svieta, a sada treba za to jedna noć i ništa više. Hvala željeznici, udaljeni krajevi izmienjuju si brzo i lahko svoje proizvode. U zemlji isprepletenoj željezničkimi prugami, ne možemo si niti pomisliti da bi mogao nastati glad uslied nerodice žita, pošto će u slučaju potrebe željeznice sa svih strana velikom brzinom dopremiti nuždan živež.”

Tim citatom počinje poglavlje “Željeznice” u knjizi “Novovjeki izumi” koja je 1882. godine, sedamdeset godina nakon što je skromni Stephensonov parovoz povukao vagonete natovarene ugljenom u jednom engleskom rudniku, objavljena u nakladi Matice hrvatske.

Željeznička čarolija u srcu Zagreba (Foto: GH/Slavica Štefić)

Od tada do danas, željeznica se brzo razvijala i širila svijetom, a  prema statistici ima već 1.370.782 kilometra pruga. No, u tu svjetsku statistiku vjerojatno nije uključeno i nešto više od kilometra željezničkih pruga makete u zgradi u Gundulićevoj ulici u središtu Zagreba.

U 75 kvadrata, preko mostova, kroz tunele i to na sedam razina, svakodnevno jure mnogobrojni vlakovi. Obilaze gradove i sela te na oduševljenje posjetitelja različite dobi, voze čak po snijegu i kiši.

Tu veliku maketu osmislila je i sagradila sedmeročlana ekipa zaljubljenika u željeznicu. Sve je tu, i pruge i pružni prijelazi i vlakovi i željezničke stanice te prateći krajolici s naseljima kroz koja prolaze željezničke kompozicije, od onih starijih sporijih parnjača do suvremenih brzih vlakova.

Željeznička čarolija u srcu Zagreba (Foto: GH/Slavica Štefić)

Na području jugoistočne Europe, od te makete veća je, kažu, samo jedna željeznica u Hamburgu. No, ova zagrebačka – omjera jedan na maketi prema 87 u stvarnosti – nije samo revija vlakića. Maštoviti graditelji uz pruge su osmislili i cijeli svijet kao iz bajke. Tako je, primjerice klizalište na mjestu koje podsjeća na zagrebački glavni kolodvor, a po ledu plešu minijaturni klizači i klizačice.

Željeznička čarolija u srcu Zagreba (Foto: GH/Slavica Štefić)
Željeznička čarolija u srcu Zagreba (Foto: GH/Slavica Štefić)

U gradnju maštovite željezničke sage, uložen je ogroman trud, a rezultat je djelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uskoro planiraju dodatno nadograditi svoju željezničku priču. Iako je već i sada prepun dolazaka i odlazaka vlakova, vozni red će nadopuniti. Uz užurbani svijet bez praznih kolodvora i zapuštenih pruga, čini se kako, graditelji makete poručuju: željeznica je prošlost i budućnost.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • hrvatski stil
  • Zagreb
  • željeznica
  • Željeznice
S. Ivković
S. Ivković