Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 225

Foto: Željko Matić

Koprivničko-križevačka županija poklonila je gradu Berlinu veliko uskrsno jaje koje su u maniri naive oslikali umjetnici Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček. Pisanica od srca postavljena je u berlinskom zoološkom vrtu, najstarijem zoološkom vrtu u Njemačkoj, čiji će ulaz krasiti do kraja travnja ove godine.

Projekt je realiziran u zajedničkoj suradnji Koprivničko-križevačke županije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj i predstavništva HTZ-a u Munchenu.

Ideja o izlaganju pisanica na ulicama i gradskim trgovima diljem svijeta nastala je upravo u Koprivičko-križevačkoj županiji prije 10 godina.

Foto: Željko Matić
Foto: Željko Matić

Prva pisanica bila je izrađena od parketa i nije izdržala izazove vremenskih prilika, pa je trajno mjesto našla u hlebinskoj Galeriji. Uslijedila je izrada pisanica od metalne mreže na koju je stavljena žbuka te se i od nje moralo odustati zbog velike težine.

Na kraju su umjetnici došli do novog rješenja i počeli izrađivati pisanice od PVC materijala. Jedna je poklonjena i papi Benediktu XVI.

Nagrada Andrija Buvina povjesničaru Robinu Harrisu

Robin Harris na predstavljanju knjige “Stepinac – His Life and Times” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, 2016. (Foto: HKS)

Netom završeni trinaesti “Dani kršćanske kulture u Hrvatskoj” nastavili su tradiciju započetu 2005. godine u Splitu. Otvaranjem vrata prvog Salona suvremene sakralne likovnosti u splitskoj palači Milesi, započeo je jedanaestodnevni program međunarodne manifestacije posvećene njegovanju autentično europskih kršćanskih vrijednosti.

Dane je obilježio bogat kulturni i duhovni program koji želi ukazati na ona djela, autore i događaje na kojima je izgrađena europska i hrvatska kultura. Ovogodišnja nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi “Andrija Buvina”, otišla je u ruke britanskom povjesničaru Robinu Harrisu za knjigu “Stepinac: njegov život i vrijeme”.

Harrisova knjiga prikazuje biografiju blaženog Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata te razotkriva detalje i istine koje prate Stepinca više od 70 godina.

- Bio je teško oklevetan čovjek u prošlosti. Osuđen je kao ratni zločinac na 16 godina zatvora. Tako da mogu reći da je on kontroverzan, međutim, knjiga nije. Začudo, knjigu još nitko nije napao. Ne mogu reći da ju svi hvale, ali u Engleskoj nije isprovocirala napade – rekao je nagrađeni pisac.

  • image
  • image
  • image
  • image