Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 226

Održavanjem veze kroz pjesmu i ples

Hrvati koji žive u Australiji oduvijek su bili skloni održavanju veza s domovinom. Hrvatski folklorni ansambl Koleda iz Sydneya, koji je osnovan 1977. Godine s ljubavlju i voljom Ljube i Vere Crvenković, bila je spona mnogih pripadnika hrvatske zajednice u Sydneyu s njihovim nasljeđem. Sav rad, trud i uspjehe u pedesetogodišnjem radu svečano će obilježiti 22. travnja u Canberri.

Hrvatski folklorni amsambl Koleda (Foto: FACEBOOK/Koleda)

Poput mnogih obitelji u Hrvatskoj tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, Vera i Ljubo Crvenković odlučili su se za nove avanture te su napustili tadašnju državu, Jugoslaviju. U Australiju su se doselili 1960. godine. No, osjećaji to dvoje bivših članova Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić prema svome nasljeđu te ljubav prema glazbi i plesu bili su toliko snažni da su odlučili osnovati ansambl. Hrvatski folklorni ansambl Koleda službeno su osnovali 1967. godine. Kći utemeljitelja Nives Crvenković, govori kako je sve počelo njihovim odlaskom u jedan od klubova u Sydneyu. “Imali su nekoliko nošnji, počeli su plesati i time su privukli veliki broj Hrvata koji su stigli u Australiju poput njih. Željeli su službeno osnovati društvo jer su mnogi od njih bili usamljeni, htjeli su se družiti, čeznuli su za svojim nasljeđem, za Hrvatskom”, istaknula je Nives Crvenković.

Hrvatski folklorni amsambl Koleda (Foto: FACEBOOK/ Koleda )

Osnivanjem i vođenjem Kolede, obitelj Crvenković posljednjih 50 godina imala je ključnu ulogu u povezivanju i održavanju veze u hrvatskoj zajednici u Sydneyu.  Iako ne znaju točan broj članova ansambla, znaju da ih je bilo stotine, možda čak i između 700 i 800 ljudi. Među njima je čak bilo i Australaca, usput su se sklapali i brakovi te su pritom cijele obitelji znale biti uključene u rad ansambla. Trenutačno u ansamblu sudjeluju tri generacije obitelji Crvenković. „Danas nam najmlađi član ima 11 godina. To je moja kći Tihana, a najstarija je njezina baka Vera.

Oni koji sudjeluju aktivni su članovi, mnogi još plešu i u šezdesetima, nimalo nismo dobno pristrani, otvoreni smo prema svima koji vole hrvatski folklor, odnosno glazbu, pjesmu i ples. To je naša krilatica. A motiv nam je uvijek bio ostati u vezi s našom kulturom koju nosim u srcima. Ona je dio nas.“

Hrvatski folklorni amsambl Koleda u Sydneyu ( Foto: FACEBOOK/ Koleda)

Kontinuirani rad, trud i znanje o hrvatskom folkloru bili su ključ pedestogodišnjeg uspjeha tog kulturološkog dragulja. Kako je osnivač, pokojni Ljubo Crvenković, volio isticati, da bi se očuvao neki narod, običaji se moraju prenositi na buduće naraštaje. A očuvanje tradicije jest posao ove obitelji. Svatko od njih tko živi u Australiji  sudjelovao je u ansamblu. Najupečatljiviji trenuci u povijesti ansambla bila su putovanja u Hrvatsku. Putovali su tri puta. Prva turneja bila je 1982. godine. Nives se prisjeća tih  prvi posjeta ansambala iz dijaspore.

“Bio je to doista kontroverzan posjet. Ali je tata imao viziju. Smatrao je iznimno važnim povezivanje mladih sa svojim nasljeđem. Sjećam se kada smo sletjeli na zagrebački aerodrom, nevjerojatan osjećaj. Strašno emocionalno. Taj je susret s Hrvatskom bio presudan u mom životu i iako sam imala 13 godina, utjecao je na ono tko sam ja danas, a posebice na moje zanimanje i vezu s Hrvatskom.”

These feet are made for dancing odnosno ova su stopala stvorena za ples Hrvatski folklorni amsambl Koleda ( Foto: FACEBOOK/ Koleda )

Kako bi svečano obilježili 50 godina djelovanja, Folklorni ansambl Koleda će održati koncert 22 ovoga mjeseca u Canberri. Suradnici i dugogodišnji partneri očuvanja folklorne tradicije u Australiji, LADO iz Zapadne Australije te glazbeni ansambl iz Canberre pridružit će im se na pozornici. 75 izvođača udružit će kako bi da na najbolji mogući način obilježili sav trud i uspjehe koji traju već 50 punih godina.

Održan Istria Gourmet Festival

U Rovinju je prošloga tjedna održan proljetni Istria Gourmet Festival. U organizaciji Turističke zajednice Istarske županije osmišljen je program kroz koji se moglo štošta fino kušati, ali i naučiti. 

Baš kao i na prvom Festivalu, u listopadu prošle godine, u programu su sudjelovali vodeći predavači iz svijeta hotelijerstva te poznati šefovi prestižnih restorana s Michelinovim zvjezdicama, koji su predstavili svoje nacionalne kuhinje. 

Istria Gourmet Festival
(Foto: hrt.hr)

Istra i ovakvim događanjima uspješno potvrđuje imidž top svjetske turističke destinacije s vrhunskim maslinovim uljima i gastronomskim delicijama, poput jela od tartufa. Je li tradicionalna istarska supa jelo ili piće, te kako ju doživljava suvremeni turist?

Spoj tradicije i modernog u gastronomiji, tema je koja uvijek privlači pozornost gurmana. Prema riječima direktora Turističke zajednice Istarske županije, Denisa Ivoševića, Festival je bio prava prigoda za upoznavanje s najnovijim trendovima u kulinarstvu. 

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS