Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 202

Kongres u kolijevci antičke i starohrvatske povijesti

Središte Solina - crkva gospe od Otoka
Foto: Tomislav Šikić.

U Solinu je od 21. do 24. ovog mjeseca održan 3. Međunarodni kongres povijesnih gradova pod geslom “Meet, share&build”, prvi takav projekt u Hrvatskoj. Cilj mu je potaknuti susrete stručnjaka povijesnih gradova, razmjenu iskustava vezano uz njihovu promidžbu te razvoj novih turističkih proizvoda i aranžmana. Na kongresu su se okupili vrhunski europski predavači turističke i arheološke struke.

predavanje na Kongresu povijesnih gradova
Foto: Tomislav Šikić.

Tema kongresa bila je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske kroz zajedničko ispreplitanje s gradovima iz inozemstva. “Brojna predavanja provela su nazočne od prapovijesti do srednjeg vijeka, prezentirajući povijesne gradove iz Hrvatske i inozemstva iz različitih povijesnih razdoblja s naglaskom na destinacijski menadžment, odnosno kreativno i interpretativno predstavljanje povijesnih lokaliteta.

Kongres povijesnih gradova - dodjela priznanja ravnateljici Muzeja Vučedolske kulture Mireli Hutinec
Foto: Tomislav Šikić.

“Osobitu pozornost izazvala je panel-diskusija o manifestacijama kao alatu za interpretaciju i promidžbu povijesnih gradova i lokaliteta”, ističe Jelena Stupalo, autorica idejne ideje Kongresa i direktorica solinskog Turističkog ureda.

Na kongresu se moglo čuti o povijesnim lokalitetima Grčke, renesansnom festivalu Koprivnice, manifestacijama u funkciji prezentacije kulturno povijesne baštine Splita, dobrim praksama kulturnog turizma na primjeru Budimpešte, suživotu povijesti i turizma Budve, ruti rimske ceste u Dalmaciji, percepciji stranih turoperatora o Hrvatskoj kao destinaciji kulturnog turizma, upravljanju povijesnim lokalitetima u Hrvatskoj, povijesnim fortifikacijama Trogira, interpretaciji Stonhengea te valorizaciji starorimskih vrijednosti u Vinkovcima.

Kongres povijesnih gradova - dobitnici nagrada Plautilla i priznanja
Foto: Tomislav Šikić.

Nagrade Plautilla kao motivacija najboljima

Stručni žiri dodijelio je međunarodne kulturno-turističke nagrade Plautilla za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima. Dodijeljene su u kategoriji najboljeg turističkog proizvoda, povijesnog grada/lokaliteta/ustanove te kulturno-turističkog itinetara. Najboljima su proglašeni Muzej Sinjske alke/Viteško alkarsko društvo Sinj za turistički proizvod “Sinjska alka”, Grad Šibenik i Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik te Saga Holidays za kulturno-turistički ininerar Arheološka tura.

Jedna od predstavljenih destinacija koja za nekoliko godina ima šanse postati svjetski hit br. 1 je Muzej Vučedolske kulture. “U godinu i pol koliko postojimo imali smo više od sto tisuća posjetitelja. Nakon muzeja, cilj nam je otvoriti znanstveno-istraživački centar za proučavanje Indoeuropljana. Uz prateću infrastrukturu i ugostiteljski centra, uredit ćemo pješačke staze, rekonstruirati staro naselje te otvoriti planetarij u kojem ćemo posjetiteljima prikazati život starih Vučedolaca kroz njihov najstariji europski kalendar”, objašnjava ravnateljica Muzeja Vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Nastup HFD Jadro - Solin na Kongresu povijesnih gradova
Foto: Tomislav Šikić.

Kongres je prema svemu viđenom bio pun pogodak, a grad Solin, kolijevka antičke i starohrvatske povijesti, idealan odabir za njegovo održavanje. Zainteresirani za zaštitu i interpretaciju povijesnih lokaliteta stoga će se zasigurno okupiti i na 4. kongresu koji će se održati za točno godinu dana na istome mjestu.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS