Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 124

Počelo snimanje filma i serije o generalu Anti Gotovini

Kod Svetoga Roka, u blizini Lovinca, pala je prva klapa igranog filma i televizijske serije General, priče o životnome i ratnom putu generala Ante Gotovine. Snimanje je počelo na obližnjoj planini u zimskim uvjetima kako bi se dočarao proboj Hrvatske vojske i inženjerije preko Dinare, što je bio preduvjet za operaciju oslobađanja Knina u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, 1995. godine. 

Snimanje filma o generalu Anti Gotovini (Foto: hrt.hr)

U naslovnoj je ulozi Goran Višnjić, a sve se odvija pod redateljskom palicom Antuna Vrdoljaka.„Ovdje snimamo jedno od remek-djela o Domovinskome ratu”, poručuje Vrdoljak. Da je riječ o ratnome filmu, vidi se i po mnogobrojnim statistima odjevenima u odore Hrvatske vojske i naoružanima strojnicama.

Emitiranje televizijske serije General na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je godine tijekom 2018. Film General za Hrvatsku radioteleviziju snima produkcijska tvrtka Kiklop film.

Zastupljenost žena u znanosti u Hrvatskoj veća od EU prosjeka

Žene danas čine 20 % zaposlenih u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a podzastupljene su na svim razinama u tom sektoru, posebice na položajima na kojima se donose odluke. Ipak, stanje u Hrvatskoj znatno je bolje nego u Europi. Dok je udio žena u znanosti u EU 33,1 %, u Hrvatskoj se ta brojka penje na 48 %. Podaci su to koji su se mogli čuti na panelu “Žene u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici”, popularno nazvano STEM području, koji je u povodu Međunarodnog dana žena organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Iako žene formalnopravno uglavnom imaju jednak status kao i muškarci u praksi i nije baš tako. Istraživanje provedeno u 34 zemlje svijeta pokazalo je da 70 posto ispitanika i dalje znanost povezuje isključivo s muškarcima.

U Zagrebu održan panel - "Žene u STEM području"(Foto: GH/Sanja Ivković)

Zbog tih podataka, u Europskom parlamentu pokrenute su mnogobrojne inicijative kako bi se uklonile rodne prepreke u STEM području, s naglaskom na rodnu jednakost na radnim mjestima. Upozorava se i na teško uspostavljanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života znanstvenice.

Nadovezujući se na podatke Europske unije, zastupnica Marijana Petir zaključila je kako su potrebne konkretne mjere na nacionalnoj razini, poboljšanje Zakona o radu i pratećih zakona i to posebice oko ravnoteže obiteljskog i poslovnog života te jednakih plaća i mogućnosti napredovanja žena i muškaraca.

Profesorica telekomunikacija na FER-u dr. sc. Lea Skorin govorila je o svojim iskustvima tijekom studiranja te istaknula da je upis znanosti iz područja STEM-a perspektivan izbor koji nudi puno mogućnosti, a dobiveno znanje konkurentno je na hrvatskom i inozemnom tržištu rada.

U Zagrebu održan panel - "Žene u STEM području"(Foto: GH/Sanja Ivković)

“Zainteresiranost žena za obrazovanje vezano uz tehničke znanosti u Hrvatskoj svaki dan raste, ali postoje određeni izazovi kojima su žene izložene, a oni najčešće uključuju pitanje ostanka u području tehničkih ili matematičkih znanosti. Često se žene suočavaju sa nepremostivim problemima baš na tim područjima i to su neki od razloga zašto napuštaju svoju profesiju. Moramo se truditi dodatno osvijestiti društvo o ravnopravnosti spolova. Mladim ženama društvo treba pružiti jednake mogućnosti, priliku i motivaciju.” zaključila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS