Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 120

Dani otvorenih vrata u NSK (Foto: GH)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ima nezamjenjivu ulogu u društvu, a do 24. veljače, građani u povodu Dana otvorenih vrata mogu zaviriti u najveću hrvatsku knjižnicu i otkriti koja sve bogatstva skriva. 

Osim knjižne građe, tamo se mogu pronaći dokumenti i novine iz doba Prvog i Drugog svjetskog rata, a njezinu vrijednost upotpunjuju i četiri zbirke neknjižne građe: zbirka rukopisa i starih knjiga, muzikalija i audiomaterijala, atlasa i starih karata te grafička zbirka umjetnina na papiru. Nacionalna i sveučilišna knjižnica ima i odjel za restauraciju i knjižni uvez čija je glavna uloga zaštita i očuvanje starih knjiga.

(Foto: GH)

Vrijednost ostavštine naših prethodnika koji su ispisivali stranice hrvatske povijesti, znanosti i kulture objedinjena je pod krovom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ona hrvatsku baštinu čini dostupnom, približava je svakom pojedincu te na taj način promiče nacionalno i kulturno bogatstvo Hrvatske te očuvanje hrvatskoga jezika.

U utorak, 21. veljače na Međunarodni dan materinskog jezika, počeo je i Mjesec hrvatskog jezika, manifestacija koju je prije četiri godine pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Potaknuti ulaskom hrvatskog jezika u društvo 24 službena jezika Europske Unije, odlučili su podići razinu svijesti o važnosti očuvanja jezika kao temelja nacionalnog identiteta.

- Važno je govoriti materinskim jezikom- to je naše bogatsvo, a ne samo naša civilizacijska stečevina i baština. Hrvatski jezik temelj je hrvatskog identiteta – istaknuo je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Mjesec hrvatskog jezika započnimo jezičnim savjetima

Što je ispravno? Uz hrvatski jezični savjetnik odgovor su vam na dohvat ruke. (Foto jezicni-savjetnik.hrscreenshot
Sve nedoumice sa standardnim hrvatskim jezikom lakše ćete riješiti uz jezični-savjetnik.hr Foto screenshotKristina Ivadnić

Brojati ili brojiti, dar ili poklon, putom ili putem – što je ispravno? Odgovore nudi novi portal jezicni-savjetnik.hr. Nekoliko stotina savjeta uz jednostavne i kratke informacije o tome kako pravilnije koristit hrvatski jezik dali su jezikoslovci.

Uz  bogatstvo i različitosti naših materinskih jezika i narječja, ravnatelj Instituta Željko Jozić ističe važnost znanja standarnog hrvatskog jezika koji neprestano treba usavršavati. Prava prigoda za to je Mjesec hrvatskog jezika.

Kroz više stotina savjeta, svi govornici hrvatskog jezika, mogu dobiti jednostavnu i kratku informaciju jezikoslovaca kako pravilnije koristiti hrvatski jezik. (Foto jezicni-savjetnik.hrscreenshot)

“Dobra knjiga pisana hrvatskim jezikom nešto je što može oplemeniti i poboljšati znanje hrvatskog jezika svakog govornika. U mjesecu hrvatskog jezika poslužite se dobrom knjigom, razgovarajte s nekim starijim, sa svojom bakom ili djedom koji govore nekim dijalektom, kako bi osjetili ljepotu iskonskoga i izvornoga, organskoga hrvatskoga jezika,” poručio je Jozić.

Mjesec hrvatskog jezika završava 17. ožujka na dan kada je 1967. objavljena “Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika”. Do tog dana Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ali i mnoge druge institucije, okupljat će zainteresirane za standardni hrvatski jezik, ali i sva narječja i dijalekte.

 • image
 • image
 • image
 • image

 • Dan otvorenih vrata
 • Glas Hrvatske
 • Hrvatima izvan domovine
 • Mjesec hrvatskog jezika
 • NSK
 • Zagreb
S. Štefić
S. Štefić

NO COMMENTS