Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 128

175 godina Matice hrvatske

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović na svečanoj proslavi 175. obljetnice podsjetio je kako je Matica jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, utemeljena 1842 (Foto: Davor Višnjić Pixell)

Naša najstarija kulturna ustanova Matica hrvatska proslavila je nedavno 175. rođendan. Od utemeljenja 1842. godine, Matica hrvatska objavila je tisuće knjiga domaćih i stranih autora, služeći hrvatskoj kulturi, znanosti i obrazovanju.

Matica hrvatska utemeljena je kako bi promicala nacionalni i kulturni identitet na područjima znanstvenog, umjetničkog i duhovnog stvaralaštva te skrbi za društveni razvoj. Tijekom protekla gotovo dva stoljeća, postala je simbolom borbe hrvatskog naroda za slobodu.

Tijekom Hrvatskog narodnog preporoda, grof Janko Drašković govorio je kako je knjiga potrebna da bi se narod i hrvatska mladež domoljubno obrazovali. Inicirao je osnivanje Matice ilirske, prethodnice današnje Matice hrvatske.

Tijekom vremena utjecaj Matice postao je toliko snažan da je komunistička vlast odlučila zabraniti njezino djelovanje. Dogodilo se to 11. siječnja 1972. godine.

“I ja sam, kao i mnogi drugi studenti, sudjelovao u Hrvatskom proljeću, a nakon prosvjeda, Matičine prostorije i arhiv preuzela je policija. Dio pokretne baštine je otuđen, a jedan dio predan na čuvanje Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Mnogi od sudionika pokreta pobune i studentskih prosvjeda su zatvarani, proganjani i bilo im je zabranjeno javno djelovati.”, ističe potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić.

Nakon demokratskih promjena 1989. godine, obnovljen je rad Matice hrvatske. Ustrojeni su ogranci diljem Hrvatske i drugih zemalja, a danas ih ima gotovo 130.

Objavljivali su monografije, knjige o umjetnosti i baštini, gospodarstvu i znanosti, zbornike, ali i časopise koji su bili dio Matice hrvatske još od samih početaka. Matica je do sada objavila više od šest tisuća knjiga i časopisa, a svoje djelovanje upotpunjuje koncertima, putovanjima i sadržajima namijenjenima mladima nastavljajući rad i početnu ideju osnivača Matice hrvatske.

Zahvaljujući radu Matice hrvatske proteklih 175. godina, novi naraštaji imaju priliku bolje upoznati svoj jezik, kulturu i povijest.

  • image
  • image
  • image
  • image