Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 74

Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja

Prigodnom izložbom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena je knjiga Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja. Obuhvaćena su područja na kojima se razvijala grčka i rimska civilizacija, poput Francuske, Egipta, Hrvatske, Italije i Grčke.

Između ostalog, knjiga predstavlja katalošku obradu zbirke papirnatog novca koju je prikupio arheolog Joško Zaninović.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena knjiga "Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja" (Foto: nsk.hr)

Zbirka novčanica predstavljena u knjizi jasno prikazuje koliko su arheologija i kulturna baština značajne za državni suverenitet i nacionalni identitet. Na hrvatskim novčanicama, primjerice onoj od 500 kn, prikazana je Dioklecijanova palača, a pulska Arena može se vidjeti na novčanici od 10 kn. Na taj način kroz priču o novcu autori otkrivaju i povijesni kontekst razvoja država i starih civilizacija.

Zbirka novčanica predstavljena u knjizi jasno prikazuje koliko su arheologija i kulturna baština značajne za državni suverenitet i nacionalni identitet. Uz Joška Zaninovića, autori su izdanja akademik Nenad Cambi, svečilišni profesori Miroslav Glavičić i Željko Miletić.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena knjiga "Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja" (Foto: nsk.hr)

Izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja u  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je do 18. veljače.

Pepeljuga na ledu

Klizački klub Medo priprema novi ledeni spektakl za djecu i odrasle. U Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova izvest će jednu od najljepših bajki – Pepeljugu. Priča o skromnoj djevojci koja rano ostaje bez roditelja prepuštena pohlepnoj maćehi i dvjema polusestrama, 17. je bajka koju izvode na ledu.

(Foto: Klizački klub Medo)

Par iz bajke na ledu utjelovit će reprezentativka Hrvatske u umjetničkom klizanju, 17-godišnja Nika Meleh i aktualni juniorski prvak Hrvatske u umjetničkom klizanju 18-godišnji Josip Škalec. Naša Pepeljuga i princ poznaju se od malena. U bajkama na ledu nastupaju godinama, no u glavnim ulogama kližu prvi put.

“Baletna glazba, raskošna rasvjeta, scenografija i kostimi, ovu predstavu čine drugačijom i zbog toga je namijenjena svima. Romantična Pepeljuga, vratit će nas u barokno doba – krinoline, dvorac, princ, savršena su kombinacija za Dan zaljubljenih, kada se predstava premijerno izvodi”, istaknula je glavna trenerica Klizačkog kluba Medo Gorana Škalec Petrović.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja
  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Joško Zaninović
  • NSK
S. Ivković
S. Ivković

NO COMMENTS