Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 221

Za Nijemce poslovna klima u Hrvatskoj optimistična

Gunther Neubert, direktor Njemačko-hrvatske industrijske trgovinske komore (Foto: Željko Lukunic/Pixsell)
Foto: kroatien.ahk.de/hr

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora predstavila je, 10. travnja, rezultate gospodarskog istraživanja među svojim članovima u Hrvatskoj, koji, kao najveće prepreke u razvoju tvrtki, i dalje smatraju visoko porezno opterećenje, porezni sustav, javnu upravu, korupciju i nepredvidivost gospodarske politike.

Kao glavne prednosti Hrvatske, kao poslovne lokacije, ispitanici su naveli kvalificiranu i produktivnu radnu snagu, članstvo u Europskoj uniji te dobru infrastrukturu. 80 posto tvrtki izjavilo je kako bi ponovo investiralo u Hrvatsku.

Skoro dvije trećine od 130 ispitanih tvrtki trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj ocjenjuju dobrom, odnosno zadovoljavajućom.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora ovo istraživanje provodi dvanaestu godinu, istodobno s četrnaest drugih vanjskotrgovinskih komora Njemačke iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe.

Foto: kroatien.ahk.de/hr

Ljerkin otok uja i maslina

(Foto: GH/ Sanja Ivković)

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Splitu, Ljerka Vlahović vratila se svojim korijenima. Na Braču vodi Poljoprivrednu zadrugu Postira koja se bavi uzgojem maslina i agruma, ali prvenstveno proizvodnjom maslinovog ulja.

Ta je Zadruga nekoć bila na rubu poslovnog kraha, no danas je to profitabilna tvrtka. Direktorica Ljerka Vlahović uspjeh obrazlaže povezivanjem struke, obiteljskog gospodarstva i ljubavi prema poslu.

U pogonu Zadrugine uljare prerađuje se maslina sorte oblica koja prevladava u bračkim maslinicima. Prema nekim statistikama, na Braču raste oko milijun stabala maslina, od čega je oko 500 tisuća obradivih. No, te brojke stalno rastu jer kvaliteta ulja diktira i stabilnu zaradu, a tržište je zajamčeno.

Direktorica Poljoprivredne zadruge Postira, Ljerka Vlahović (Foto: GH/ Sanja Ivković)

- Cilj je, i to bih zaista voljela, da, kada turisti napuste Brač, otok pamte po maslinama i ulju – kaže Ljerka.

(Foto: GH/ Sanja Ivković)
Postira na Braču (Foto: GH/ Sanja Ivković)

U upravi Zadruge dosjetili su se i kako povezati gospodarstvo s turizmom na otoku. U sezoni prerade maslina pogon uljare mogu posjetiti i turisti. Upoznavanje s  tradicionalnim metodama prerade maslina, naravno uz kušanje ulja i bračkih gastronomskih specijaliteta, iskustvo je kojemu je teško odoljeti. Turisti, osobito strani, oduševljeni su.

(Foto: GH/ Sanja Ivković)
(Foto: GH/ Sanja Ivković)

Uz 9. Oblica fest, odnosno natjecanje u kvaliteti maslinovih ulja koje će se održati u Postirama, 22. travnja, oživljavanju tradicije otoka Brača svakako će pridonijeti još jedna fešta od maslina - Svjetsko natjecanje u branju maslina.

  • image
  • image
  • image
  • image