Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 186

Zahvaljujući ljubavi prema Hrvatskoj, koju su im prenijeli njihovi rodtelji te bake i djedovi, bolivijski Hrvati su se nedavno prvi put okupili u hrvatskom klubu u Cochabambi. Taj susret odražava sve veće zanimanje tamošnjih Hrvata za boljim upoznavanjem svojih korijena.

Foto: facebook.com

- Cilj je ovog susreta promocija zajedništva i bratstva hrvatskih potomaka koji žive u Cochabambi te na taj način potaknuti djelovanje zajednice koja je dosada bila pasivna. Ideja je osnažiti promicanje kulturnih, društvenih i edukativnih aktivnosti kako bi potomci Hrvata bolje upoznali kulturu, običaje, jezik i tradiciju naših predaka te kako bi razmjenjivali njihova iskustva i aktivnosti koji su ih motivirali da puste svoje korijenje u Boliviji – objašnjava Ljubica López Golac, jedna od inicijatorica događaja.

Budući da jezik predstavlja kulturnu bit svakoga naroda, hrvatski potomci iz Bolivije najviše pokazuju zanimanje za učenje hrvatskoga jezika pa se tako organiziraju tečajevi za svaku hrvatsku zajednicu u toj zemlji.

Foto: facebook.com

- Naš je interes poznavati jezik naših djedova, moći jednog dana stupiti u kontakt s njihovom rodbinom i prijateljima i, također, jednom upoznati Hrvatsku. Isto tako želimo prenijeti našoj djeci tu ljubav prema korijenima – ističe Ljubica.

Jedan je od ciljeva susreta u Cochabambi i poboljšanje odnosa s predstavnicima hrvatske diplomacije, čije je sjedište u Čileu, kako bi se iskoristile mogućnosti koje Republika Hrvatska nudi potomcima Hrvata.

Bolivijci hrvatskog podrijetla ne žele naučiti jezik svojih predaka samo zato da dobiju hrvatsko državljanstvo, već u tome postoji nešto puno dublje, smatra Ljubica López Golac. Hrvati u Boliviji nadaju se da će uspostaviti aktivnu, solidarnu, ujedinjenu i snažnu hrvatsku zajednicu kakva je ona nekad bila, zaključuje.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvati u Boliviji
  • Hrvatima izvan domovine
S. Štefić
S. Štefić