Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 190

Poljoprivredni startup Agrivi iz Kutine jedan je od osam najjačih u svijetu

Efikasna, profitabilna i održiva poljoprivredna proizvodnja moguća je uz Agrivi, hrvatsko softversko rješenje namjenjeno poljoprivrednicima. Iza tog najboljeg hrvatskog startupa iz 2016. godine stoji osnivač i direktor, Matija Žulj. Krenuo je prije tri godine kada je u Kutini nastao mali startup Agrivi koji je danas izrastao u jednog od osam najjačih poljoprivrednih aplikacija u svijetu.

“Agrivi je agrotehološka tvrtka koja se bavi razvojem softvera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Uzgojiti kukuruz, jabuke, mrkvu ili bilo koju drugu ratarsku kulturu, uz Agrivi je jednostavnije”, istaknuo je Žulj. Klikom miša poljoprivrednici mogu saznati cjelokupnu analitiku troškova, prinosa, vremenskih uvjeta, a na temelju kompletnih podataka donose odluke što trebaju promijeniti u svojoj proizvodnji. Agrivi danas koristi već 35 tisuća klijenata u 150 zemalja svijeta.

Osnivač i direktor tvrtke Agrivi Matija Žulj (Foto: GH/ Kristina Ivandić)

Na ideju o stvaranju jednog drugačijeg softvera, Žulj je došao nakon 10 godina rada u IT industriji. Želio je svoje vrijeme posvetiti rješavanju globalnih problema. Informacijske tehnologije za poljoprivredu, sektor su u koji je tehnologija najmanje ušla. Kako bi osjetio konkretne probleme, Žulj je zasadio plantažu borovnica i jako brzo otkrio gdje leži najveći problem. “Jako teško dolazio sam do znanja. Na kraju sam ga kupio u Americi i bilo mi je jasno da si većina poljoprivrednika to ne može priuštiti. Dostupne aplikacije bile su nepotpune i na engleskom jeziku”, ispričao je Žulj.

Softver je dostupan na 17 jezika čime pokrivaju više od 130 zemalja ( Foto: screenshot-agrivi.com)

Agrivi od početka djeluje internacionalno, a ambicija im je biti globalni lider. Softver je dostupan na 17 jezika. Čime pokrivaju više od 130 zemalja na njihovom službenom jeziku. Na dnevnoj razini na njihov sustav prijavljuju se stotine poljoprivrednika. Imaju korisnike različitih veličina, od afričkih farmera koji imaju manje od pola hektara, pa do najvećeg pojedinačnog kupca, poljoprivrednika iz Arizone s više od 20 tisuća hektara zemlje.

“Najniži paket kojeg Agrivi nudi, poljoprivrednici plaćaju stotinjak kuna mjesečno, što je jako pristupačna cijena”, napomenuo je Žulj. Uz 11,5 milijuna kuna investicija, Agrivijev mladi tim, konstantno se povećava. Danas ih je 30 zaposlenih, a kroz mjesec dana očekuju doći do brojke od 40 zaposlenih. Uz agronome i programere, zapošljavaju i u prodaji i marketingu.

Inovativnost, upornost, dobar timski rad ključ su globlanog uspjeha Agrivija (Foto: GH/Kristina-Ivandić)

U Londonu je službeno sjedište Agrivija, a urede imaju u Kutini i Zagrebu. Razvoj i operativno poslovanje vodi se iz Hrvatske što planiraju i zadržati. Otvorili su ured u Poljskoj, drugom najvećem tržištu u Europske unije prema broju poljoprivrednika, dok će u sljedeća dva mjeseca otvoriti urede u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Iako je Agrivi hrvatski softver, na domaćem tržištu nije ga jednostavno prodati. “Nama kada dođe poljoprivrednik iz SAD-a on točno za što treba i ako naš sustav to zadovoljava, on će ga kupiti. U Hrvatskoj često koristimo puno energije da bi nekoga uvjerili da mu je to korisno. To nam nije isplativo. Kod nas prodajemo onoliko koliko su naši poljoprivrednici svjesni da im je potrebna softverska podrška. Ne trudimo se odrađivati posao javnog sektora, koji bi trebao osvijestiti poljoprivrednike da bez ulaganja nema napretka”, zaključio je Žulj.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS