Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 173

Potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji

Povelja o prijateljstvu i suradnji
Foto Branka Blažetin

U pečuškom uredu Hrvatske državne samouprave 27. ožujka potpisana je Povelja o prijateljstvu i suradnji Hrvatske državne samouprave, Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Sporazum su potpisali – u ime HDS-a predsjednik Ivan Gugan, u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća predsjednik Slaven Bačić te u ime Saveza hrvatskih društava Slovenije predsjednik Đanino Kutnjak. Sve tri strane iskazale su zadovoljstvom potpisanom Poveljom, složivši se da njezini potpisivanje znači trajno uspostavljanje prijateljskih i bratskih veza.

Potpsisnici Povelje o prijateljstvu i suradnji
Foto Branka Blažetin

Postupajući u duhu ideje o ujedinjenoj Europi, temeljem potpisanoga Sporazuma o suradnji te odluke o prihvaćanju teksta Povelje sa strane nadležnih tijela, potpisnici pozdravljaju prijateljstvo koje se razvija između Hrvata u Mađarskoj, Republici Sloveniji i Republici Srbiji (AP Vojvodina). Izražavaju namjeru da partnersku i prijateljsku suradnju nastave međusobnim promicanjem u državama u kojima su nastanjeni i matičnoj domovini Republici Hrvatskoj te međusobnom razmjenom stručnjaka na područjima kulturne, znanstvene i suradnje na području gospodarstva, razmjene informacija, manjinskih pitanja, EU programa i projekata, sporta, između škola, djece i mladeži te udruga građana, stoji u zajedničkom priopćenju.

Sporazumom se, ističu potpisnici, želi dogovoriti zajednički politički nastup prema vlastima u matičnoj domovini te iskorištavanje fondova Europske unije putem zajedničkih projekata, u kojima bi nositelji imali partnere u drugim europskim državama.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS