Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 188

Državni tajnik Milas s predstavnicima Hrvata u BIH

Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u trodnevnom je radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

U Mostaru se susreo s predsjednicima vlada županija s hrvatskom većinom: dr. sc. Nevenkom Hercegom, Zdenkom Ćosićem i Marijanom Klaićem, te predstavnicima Ureda predsjednika Hercegbosanske županije Draška Dalića. Istaknuta je potpora Ureda europskom putu Bosne i Hercegovine, posebno pomoću projekata koji bi trebali stvoriti radna mjesta i zaustaviti trend odlazaka ljudi.

Međunarodna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće jedan je od takvih projekata. U Hrvatskome domu Hercega Stjepana Kosače, 21. ožujka, otvorena je priredba koja Mostar stavlja na kulturnu i umjetničku kartu ovih prostora.

Otvoreno Mostarsko proljeće (Foto: facebook.com)

Na devetnaestom izdanju Proljeća bit će izvedeno dvadesetak kulturnih programa, a otvorio ga je Teatar Gavran s predstavom “Pivo”.

Na svečanosti otvaranja dodijeljena su i priznanja koju Predsjedništvo Matice hrvatske Mostar dodijeljuje zaslužnim pojedincima i ustanovama koji svojom potporom na najbolji način skrbe o Mostarskom proljeću. Kristalna matica s imenom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja otišla je u ruke županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji, uredniku Redakcije za kulturu BHRT-a Dževdetu Tuzliću i državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonku Milasu.

Dobitnici nagrada (Foto: facebook.com)

- U gradu mostova, Mostarsko proljeće svake godine iznova, gradi još jedan – onaj najljepši, koji povezuje narode, kulture i ljude. Stoga smo ponosni jer je doprinos ovoj vrijednoj manifestaciji dala i Vlada Republike Hrvatske putem natječaja za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH. Vjerujem da će ova manifestacija, Mostarcima i posjetiteljima Mostara u sljedećim tjednima donijeti puno zadovoljstva, te da će cijeloj Bosni i Hercegovini te svim njenim građanima, osobito pripadnicima hrvatskog naroda, biti na ponos i čast – rekao je Milas.

Državni tajnik Zovnko Milas ovogodišnji laureat (Foto: facebook.com)

HNK Zadar izvest će predstavu “Ostavljam te”, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika gostovat će s predstavom “Bjegunke”, kazalište Komedija s predstavom “Nije bila Peta, bila je Deveta”, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke dolazi s predstavom “Mrešćenje šarana”, predstavu “Zmaj” izvest će ansambl kazališta Kerempuh, karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom gostuje s predstavom “Kaos iza kulisa”, dok će HNK Mostar premijerno izvesti predstavu “Hamlet u selu Mrduša Donja”. Bit će izvedene i dvije operete, HNK Split s operetom “Mala Floramye”, a Zagrebačko gradsko kazalište Komedija izvest će operetu “Kneginja čardaša”.

Mostarsko proljeće 2017., koje se ove godine odvija pod visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, zatvorit će Jacques Houdek i tamburaški orkestar Krunoslava Dražića koncertom starogradskih pjesama 24. svibnja.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Središnji državni ured za Hrvate izvan RH
S. Štefić
S. Štefić