Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 163

Lipik – na stazama stare slave

Lipik

Znate li u kojem su slavonskom gradiću bile smještene toplice, čiji su se stanovnici liječili ljekovitom vodom još u vrijeme Starog Rima? U njemu su uživali mnogi vladari, od Matije Korvina, Nikole Šubića Zrinskog i Karla VI, do baruna Trenka i grofova Jankovića.

Grad je već 1782. imao četiri kupelji, a početkom 19. stoljeća u njemu je napravljen prelijepi drvored uz prateći park na 25 hektara te poznata ergela konja. Dakako, riječ je o Lipiku, zapadnoslavonskom ljepotanu koji obnovljen opet kreće stazama svjetske slave.

Grad je već 1894., samo šest godina nakon New Yorka, dobio električnu energiju i to iz vlastite centrale. Samo tri godine nakon toga, u Lipik stižu prvi vlakovi, grad ima vlastite novine i čak šest hotela. U Kursalonu uživa europska elita, a diljem Austro-ugarske monarhije ispija se lipička mineralna.

Lipik

Lipik staje bok uz bok najpoznatijim svjetskim lječilištima poput Karlovyih Vara i Baden Badena. Razvoj grada prekida se samo tijekom svjetskih ratova, a čudesna priroda, lječilište, ergela i industrija stakla pravi su mamci za one koji traže poželjno mjesto za život.

Nažalost, sve je prekinula agresija na Hrvatsku u kojoj je Lipik strahovito stradao. Opustošen, razaran, okupiran i prvi oslobođeni grad u neovisnoj Hrvatskoj, mjesto u kojem su živote izgubili mnogi branitelji, Lipik je uz susjedni Pakrac – simbol obrane Lijepe naše.

Lipik

Ratne su rane dugo zarastale, no snalažljivi i sposobni Lipičani ponovno uzdižu svoj grad poput Feniksa. Potpuno razorene toplice najvećim su dijelom obnovljene i opet u funkciji.

Lipik
Lipik

“Obnovom lječilišnog kompleksa koja je najzahtjevniji projekt, naše toplice opet nude vrhunske rehabilitacijske tretmane”, objašnjava ravnatelj Toplica Darko Kelemen.

Toplice Lipik pravo su mjesto za zdravlje i rehabilitaciju, a obližnji otvoreni bazeni za zabavu i rekreaciju. U novootvoreni Dom hrvatskih veterana, prvi takav u Hrvatskoj, na psihosocijalnu i tjelesnu terapiju stižu branitelji iz cijele Hrvatske.

Lipički perivoj jedan je od najljepših u Hrvatskoj, a palme sa splitske rive potječu iz lipičke vrtlarije. Uz obnovljenu Državnu ergelu, tu je i Multikulturalni centar, sjedište gradske knjižnice i čitaonice, spomen sobe poginulim braniteljima Lipika te mjesto na kojem se odvijaju izložbe, koncerti i različita druga kulturna događanja.

“Naš grad napreduje i obnavlja se u svakom pogledu. Jamstvo za budućnost Lipika su i proizvodne tvrtke koje u njemu uspješno posluju. Tvornica stakla, osnovana 1963., proizvodi stakla za luksuzna visokobudžetna vozila. Lipički Studenac poznat je diljem svijeta, a tu je i hladnjača koja distribuira voće i povrće lokalnih proizvođača”, ponosan je gradonačelnik Vinko Kasana.

Lipik

Da grad napreduje u svakom pogledu, vidljivo je i iz njegovih vizura izvan lječilišno-rekreacijskog kompleksa. Nedavno energetski obnovljene stambene zgrade, uz dio onih koje se još obnavljaju, doprinose pozitivnom vizualnom dojmu koji grad ostavlja na posjetitelje.

Uređuje se nova fontana, parkovi te dovršava crkva sv. Franje Asiškog koja dominira vizurom grada, 1991. uništena do temelja. Lipik doživljava potpunu preobrazbu. Na tragu stare slave ponovno želi zasjati starim sjajem pa i više od toga, da bi još ljepši postao poželjno mjesto za život svojih stanovnika i novih doseljenika.

Tome bi svakako pridonijela i obnova željezničke veze s gradom, obećana nakon rekonstrukcije pruge Banova Jaruga-Virovitica, na što Lipičani čekaju već godinama.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS