Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 126

'Služiti istini', portret El Maestra Luke Brajnovića

Uglednici, profesori i prijatelji opusa Luke Brajnovića ispunili Zlatnu dvoranu u Hrvatskom povijesnom institutu (Foto: GH)

Prva knjiga s 22 publicistička teksta glasovitog hrvatskog i španjolskog novinara, književnika i sveučilišnog nastavnika Luke Brajnovića “Služiti istini” predstavljena je u Zagrebu, u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu.

Svijet španjolskoga govornog područja, a posebice španjolsko društvo u drugoj polovici 20. stoljeća, otkrivalo je pravu sliku hrvatskoga društva i kulture zahvaljujući Brajnovićevim britkim novinarskim i književnim radovima. Kulturne veze Hrvatske i Španjolske ovim će izdanjem postati još jače, jer su prevedeni dosad neobjavljeni tekstovi jednog od najblistavijih novinarskih iseljeničkih pera, u Španjolskoj poznatog kao El Maestro.

Elica Brajnović i priređivačica knjige  Matilda Kolić Stanić (Foto: GH)

Na više od 200 stranica knjige predstavljen je izbor reprezentativnih tekstova Luke Brajnovića koji vremenski obuhvaćaju više desetljeća njegova publicističkoga rada:  od njegovih memoara u kojima opisuje torturu svih režima koju su prolazili hrvatski intelektualci prije i poslije Drugoga svjetskog rata, preko njegovih stručnih radova o novinarskoj deontologiji do njegovih vanjskopolitičkih kolumni  koje je ispisivao u dnevniku “Diario de Navarra”.

Luka Brajnović rođeni je Kotoranin, profesionalno je stasao u Zagrebu, a u Španjolskoj je ostvario jednu od najblistavijih međunarodnih karijera u povijesti hrvatskoga i europskoga novinarstva.

Kći Elica Brajnović de Leachy (Foto: GH)

- Moj je otac uvijek ‘veslao na pučinu’. Nadam se da će svojim zapisima te intelektualnom i ljudskom ostavštinom nastaviti podučavati buduće generacije, kao što je to nastojao do posljednjeg trenutka svoga života – kazala je Brajnovićeva kći dr. Elica Brajnović de Leahy, inače počasna hrvatska konzulica u Španjolskoj.

Luka Brajnović preminuo je 8. veljače 2001. godine, samo nekoliko dana nakon proslave svetoga Tripuna, zaštitnika Kotora otkud i loza Brajnovićevih potječe.

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809  baštini tradiciju nastalu prije više od 12. stoljeća u Kotoru (Foto: GH)

Povijest Kotora, Boke i Bokeljske mornarice neraskidivo je vezana uz svetog Tripuna koji se slavi još od davne 809. godine kada su prema predaji njegove moći iz Male Azije stigle u Kotor.

U Zagrebu njihovu tradiciju njeguje i čuva Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, koja je organizirala i ovogodišnju tradicionalnu Bokeljsku večer u Zagrebu.

Ovogodišnji Mali admiral Andrija Vidović, potomak kotorske obitelji Ciko (Foto: GH)

Večer je otvorio Mali admiral Andrija Vidović govoreći tekst  ”Pohvala” ili “Loda” u čast Boga, Blažene Djevice Marije i mučenika svetog Tripuna. Taj je običaj nastao u 16. stoljeću, a današnji tekst Pohvale potječe iz  1800. godine.

Na Pohvale nastavlja se ples kola Bokeljske mornarice, simbol  povezanosti pomoraca koji u borbi s nedaćama života u bratskoj slozi, ljubavi i vjeri traže spas. Plešu u posebnim odorama Bokeljske mornarice  te izvode različite figure: veliko kolo, dva kola, kolo u kolu, kadenu ili lanac, a najkompliciranija figura je sidro.

Kao simbol neraskidive veze s Bokom Kotorskom, svi sudionici Bokeljske večeri, na reveru nose mimoze. Nježan cvijet koji zbog tople i blage klime  najbolje uspijeva baš u Boki.

(Foto: GH)

Bokeljskom večeri završila je proslava Tripundanskih svečanosti, koje su uz kolo svetog Tripuna, kao tradicija bokeljskih Hrvata, upisane  i u  Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Bokeljska večer
  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Luka Brajnović

NO COMMENTS