Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 154

Predsjedništvo Udruge (Foto: Udruga fra Mladen Hrkać)

Svečanom akademijom u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježena je 100. obljetnica jednog od najvećih humanitarnih pothvata u povijesti hrvatskoga naroda, spašavanja gladne djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine krajem i neposredno nakon završetka Prvog svjetskoga rata koju je potaknuo fra Didak Buntić.

Posebno priznanje “Didak” za područje humanitarnog djelovanja primila je Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać”, prošlogodišnja dobitnica nagrade za Europskog građanina godine.

Nagradu je primio predsjednik Udruge Ivan Soldo (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

- Ova nagrada nas obvezuje da ni u najtežim trenucima ne dignemo ruke od naše istinske misije – pružanja ruke bespomoćnoj, usamljenoj i uplašenoj duši dok nosi svoj teški križ. Baš kako je činio i sam fra Didak Buntić – rekao je primajući nagradu Ivan Soldo. predsjednik Udruge.

Od početka manifestacije “Didakovi dani” ova se nagrada dodijeljuje osobama ili institucijama koje slijede djela ovog velikana na područjima političkog, humanitarnog, gospodarskog, znanstvenog i kulturnog djelovanja te osobi koja je zaslužna za promicanje njegova lika.

Od 2013. godine udruga “fra Mladen Hrkać” osigurala je gotovo 20 tisuća noćenja za osobe s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su boravile na liječenju u Zagrebu. Udruga je dobila i nagradu “Europski građanin godine” 2016. koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Nagradu su dobili za iznimna dostignuća u promicanju boljeg razumijevanja i jače povezanosti država članica.

Tko je bio fra Didak Buntić?

Priča o plemenitom i hrabrom djelovanju fra Didaka Buntića nadahnula je i književnika Miru Gavrana na pisanje romana “Nekoliko ptica i jedno nebo”, u kojem progovara o vremenima velike gladi u Hercegovini tijekom Prvoga svjetskog rata.

Posebno priznanje dobio je i Miro Gavran (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

“Sretan sam što se tim romanom povezuje Hercegovina i Slavonija i što sam fra Didaka Buntića prikazao ne samo kao povijesni, nego i kao književni lik”, rekao je Miro Gavran. Kad je počeo više čitati o fra Buntiću, vidio je kako je on naš Schindler i da ima nešto kao Mojsije iz biblijskih vremena.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Humanitarna udruga "Fra Mladen Hrkać"
  • Miro Gavran
S. Štefić
S. Štefić

NO COMMENTS