Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 198

Vukovar i Ulm, prijateljstvo na obalama Dunava

Za zajedničku budućnost (Foto: gmv.hr)

Njemački grad Ulm i Vukovarsko-srijemska županija kontinuirano njeguju svoje odnose, još od prvog Dunavskog festivala održanog 1998. godine u tom njemačkom gradu. Na čelu s gradonačelnicima Vladimirom Štenglom i Ivom Gönnerom, potpisali su Sporazum o suradnji 2003. godine kojim su dva grada potpisala partnerstvo u različitim područjima.

Delegacija grada Ulma u posjetu Gradskom muzeju Vukovar (Foto: gmv.hr)

Prigodom nedavnog posjeta delegacije Ulma gradu Vukovaru, najavljeni su projekti koji bi nadogradili i ojačali postojeće prijateljstvo.

Radit će se na otvaranju Dunavskog ureda i poticanju suradnje među poduzetnicima, među ostalim, kroz poduzetnički inkubator.

Prognani Vukovarci svoj Dunav zamijenili – Dunavom

Njihove veze još su jače jer tamo žive mnoge obitelji koje imaju hrvatske i vukovarske korijene. Prema zadnjim brojkama, oko 1500 Hrvata živi na području Ulma i Novog Ulma, a najveći dio njih došao je bježeći pred srpskom agresijom.
Dunavski festival u Ulmu (Foto: donaufest.com)

Vukovarci više od deset godina predstavljaju svoju tradiciju i bogatstvo baštine na Dunavskom festivalu, međunarodnoj manifestaciji na kojoj se svake dvije godine u Ulmu i Novom Ulmu susreću umjetnici, gospodarstvenici i stručnjaci iz različitih područja iz podunavskih zemalja.

Grad Vukovar jedan je od 15 partnera u projektu “Transdanube” koji se financira iz Dunavske strategije.

Tijekom dvije i pol godine razvijat će tzk. Trandanube Pearls, bisere na Dunavu, odnosno turističke mikrolokacije koje će se povezivati, a ujedno svaka razvijati svoju destinaciju.

Naglasak je na putovanju unutar i izvan bisera te da turisti mogu putovati koristeći okolišno prihvatljiva sredstva, kao što su bicikli, vlakovi i brodovi.

Vukovar je dio europske biciklističke rute duž Dunava, u Hrvatskoj duga 138 kilometara (Foto: turizamvukovar.hr)

Biciklističke staze, turističke rute, gospodarski projekti, festivali i kulturne suradnje – Ulm i Vukovar imaju mnogo zajedničkog, no najviše obvezu čuvara identiteta, onog s kojim su rasli i s kojim žive, Dunavom, žilom kucavicom njihovih gradova.

Razvoj riječnog prometa na Dunavu jedan je od ciljeva Dunavske strategije (Foto: Glas Hrvatske)

Dunav je bio i ostao veza Vukovaraca i Vukovarsko-srijemske županije s Europom i svijetom. Još u 18. stoljeću bio je uvozna i izvozna luka, povezan s Budimpeštom i Bečem uzvodno, s Rumunjskom nizvodno.

Izgrađivanje  i čuvanje žive zajednice uz tu rijeku koja svojim slijevom obuhvaća čak 14 europskih država namjera je i Europske unije koja Dunavskom strategijom želi ukazati na važnost gospodarske, kulturne i turističke suradnje te prijateljstva među državama i gradovima Dunavske regije.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Dunav
  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Vukovarsko-srijemska županija
  • Vukvoar
S. Štefić
S. Štefić