„Hrvat S.A.M“ – nova udruga gradišćanskih Hrvata

0 122
Mons. Egidije Živković 
 (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Gradišćanski Hrvati iz Slovačke, Austrije i Mađarske osnovat će u listopadu novu udrugu „Hrvat S.A.M.“ kako bi se povezali i preko granica, „..što je u modernoj Europi jedan novi način udruživanja. Želimo u Europi koja u posljednje vrijeme zatvara granice, prekoračiti granice i pronaći nove putove suradnje i povezivanja unutar Europe i sa starom Domovinom“ , istaknuo je za naš program biskup Biskupije Željezno mons. Egidije Živković .

Sudjelujući u 1. Zajedničkom hodočašću gradišćanskih Hrvata u Zagreb od 19. do 21. svibnja te u zagrebačkoj  katedrali predvodio je misno slavlje na gradišćansko-hrvatskom jeziku na čast Alojzija kardinala Stepinca u zajedništvu s nadbiskupom zagrebačkim Josipom kardinalom Bozanićem i svećenicima koji pastoralno djeluju među gradišćanskim Hrvatima.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Uz 500 hodočasnika iz Austrije, Mađarske i Slovačke misi su nazočili i predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

„Mi smo kao gradišćanski Hrvati došli na Stepinčev grob da se ojačamo u vjeri, da nanovo napunimo duše, kako bismo očuvali našu vjeru, našu lijepu materinsku riječ i našu bogatu hrvatsku kulturu“, naglasio je mons. Egidije Živković koji je predvodio i molitvu na Stepinčevu grobu. Misno slavlje uveličao je Zbor „Pax et bonum“.

Zbor gradišćanskih Hrvata „Pax et bonum“ (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Prvog dana hodočašća u  petak 19. svibnja u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu hodočasnicima je predstavljen život blaženog Alojzija kardinala Stepinca.