Gost Glasa Hrvatske

0 427

Kvizašica Morana Zibar (Foto: Grgur Zucko/PIXSELL)

Profesorica hrvatskog i engleskog jezika, Morana Zibar, prevoditeljica, spisateljica, gastroblogerica i mama. Strastvena kvizašica, jedina lovkinja popularnog kviza “Potjera” nema fotografsko pamćenje, ne prelistava enciklopedije niti čita deklaracije na proizvodima, još uvijek računa na prste, ali pamti detalje, pamti informacije koje joj golicaju maštu.

“Bila je nekakva interna audicija, ne natječaj u Narodnim novinama gdje su pozivani svi bolji kvizaši iz baze. Nekako sam u to društvo uletjela i ja, s time da je zasebno bilo muška i ženska audicija, a žena samo tri. Što ne znači da nema dobrih kvizašica, nego se zavuku u rupu i sudjelovati sa strane”.

Kvizaško lice, vrlo popularno u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Srbiji, uživa u brzom, dinamičnom i borbenom duhu HRT-ove uspješnice. ”Ja sigurno nisam prvakinja Hrvatske i najveći mozak koji je hodao ovim prostorima, ali nekako sam isplivala.”

Zibar: “Kako još zovemo kita orku? Kit samoubojica!

Duhovita, televizčna, sve u jednom, Morana Zibar zna koliko je teško u dvije minute koncetrirano i staloženo odgovarati na pitanja voditelja Tarika Filipovića. “To je vrlo stresno, vodiš se nekakvim asocijacijama, svašta znaš ispaliti.”

Popis izgovorenih riječi stao bi u bilježnicu. “Kad umjesto sinusi, kažeš jagodice, kad umjesto antraks, kažeš Bon Jovi. Kako još zovemo kita orku? Nije možda ubojica kako bi većina odgovorila, za mene je orka bio samoubojica.”

U “Potjeri” nemaju scenarije, nemaju pitanja niti kratka ‘ćaskanja’, kako mnogi misle. Spontani smo, dobro uigran tim i za tim nema potrebe, otkriva Zibar. Za popunjavanje praznina, vođenje glavne riječi odgovoran je Tarik i u tomu je maestralan.

Prvakinja pub kvizova

Morana je prve kvizaške korake napravila u HRT-ovom “Izazovu” nakon čega je nastupala u gotovo svim kvizovima, kaže, s polovičnim uspjehom. Nekada je upijala znanja iz povijesnih stripova, danas uči kroz prevoditeljski posao i igra pub kvize. To je trening za sportaše, druge čarobne formule nema!

  • image
  • image
  • image
  • image