DSHV u Subotici proslavio 27. obljetnicu postojanja

0 14
27. Obljetnica DSHV-a (Foto: Josip Stantić)

Saborski zastupnik HDZ-a i izaslanik predsjednika Sabora RH Ivan Šuker istaknuo je u Subotici, na proslavi 27. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), da Hrvatska neće odustati zahtjeva da se političkim predstavnicima hrvatske manjine osiguraju zajamčeni mandati u Skupštini Srbije.

„Vidjeli ste nervozne reakcije kada su naši ministri, predsjednik vlade i predsjednica države rekli da će Hrvatska, kada su budu otvarala određena poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, za Hrvate u Srbiji tražiti ono što Srbi imaju u Hrvatskoj“, rekao je Šuker u govoru pred okupljenim članovima i pristašama DSHV-a u Domu DSHV-a u Subotici.

„Ništa drugo. Jer to su tekovine i vrijednosti europskih naroda“, dodao je, i podsjetio kako su srpskoj manjini u hrvatskom Saboru zajamčena tri zastupnička mandata, „bez obzira koliko ih je izišlo na izbore“. Istaknuo je kako će Hrvatska kao članica EU iskoristiti mogućnost da sa „određenim sredstvima koji su za prekograničnu suradnju – kao što to Mađarska radi za mađarsku manjinu ovdje – iskoristi svoje pravo da na isti način pomogne Hrvatima u Vojvodini“.

Ivan Šuker i Tomislav Žigmanov (Foto: Josip Stantić)

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov zahvalio se na potpori predstavnicima hrvatske države i naveo kako hrvatska manjina očekuje razumijevanje njihovih potreba te djelatnu zauzetost i pomoć u rješavanju izazova pred kojima se nalaze. On je u povodu obilježavanja obljetnice istaknuo kako je DSHV najstarija i danas jedina aktivna politička stranka hrvatske zajednice u Srbiji.

„I informiranje i obrazovanje na hrvatskom jeziku, kao i službena uporaba hrvatskog jezika te razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva među vojvođanskim Hrvatima bili bi puno siromašniji da nije bilo političkog djelovanja brojnih članova DSHV-a u proteklih 27 godina“, naveo je Žigmanov.

Među najvažnije ciljeve djelovanja, među ostalima, ubrojio je zalaganje za institut zajamčenih mandata, jednakost u mogućnostima sudjelovanja u javnom životu i zapošljavanju, osobito u državnim institucijama i javnim ustanovama, te kvalitetu uvjeta života u naseljima u kojima Hrvati žive.

27. Obljetnica DSHV-a (Foto: Josip Stantić)

Okupljenima na skupu u dvorištu Doma DSHV-a obratio se i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je najavio konkretnu potporu sunarodnjacima u Vojvodini.

„Svjestan sam kroz kakve ste muke i problema prolazili i kakve još imate. Smatram da prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj da ista morate i vi ovdje. Spremni smo vam moralno i financijski pomoć. Već u devetom mjesecu organizirat ćemo sastanke na razini županije, a potom u ministarstvima i Vladi Hrvatske, i potaknuti procese koji će vašu situaciju, vaš život olakšati“, poručio je Anušić.

U izaslanstvu iz Hrvatske bili su i dožupan Goran Ivanović Lac, kao i Ivan Kujundžić, v.d. glavnog urednika Međunarodnih multimedijalnih kanala Glas Hrvatske te veleposlanik RH u Beogradu Gordan Markotić.

Skupu, kojemu je prethodila svečana misa u subotičkoj Franjevačkoj crkvi, prisustvovali su predstavnici hrvatskih institucija i organizacija iz Vojvodine, katoličke crkve te članovi i pristaše stranke.

Autor: Josip Stantić

NO COMMENTS