Baština

0 255

Pisanice s prirodnim motivima bojane u vodi s ljuskom od luka (Foto: GH)

Dan po Uskrsu – Uskrsni ponedjeljak blagdan je na koji se od starine išla čestitati svetkovina Uskrsa  i pritom bi čestitari izmijenili pisanice. Darivanjem ukrašenih pisanica na taj dan, momci su djevojkama otvoreno iskazivali simpatiju, a bez svjedoka djevojke bi uzvratile pisanicu na koju bi napisale: „Ovo jaje snijela koka, da daruje cura momka“.

Ako su djevojke bile svjesne da imaju nepoželjna udvarača, u Podravini bi mu uzvratile pisanicu na koju bi ispisale ovakvu poruku: „Mili dragi s plavim jočima, za te ne bi ni noge smočila“.

Sočna šunka u kruhu tradicionalno se peče u brojnim hrvatskim krajevima (Foto: GH)

U Konavlima je u starini vrijedilo pravilo: u prvoj godini nakon vjenčanja bila je obaveza iz kuće iz koje se djevojka udala da u uskrsnim danima u njezin novi dom pošalju sto, do stopedeset jaja i usksni kolač, a onom tko je dar donio, mlada je snaha bogato uzvratila.

Pisanice se razmjenjuju od uskrskog ponedjeljka do Bijele nedjelje - Ljubica Guštin iz Vrhovca u blizini Ozlja
 (Foto: GH)

Na Hvaru na Uskrsni ponedjeljak križonoše iz procesije „Za križen“ stare 500 godina, fenomena koji je pri UNESCU od  prije nekoliko godina na listi reprezentativne nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, priređuju svečani objed za obitelj, prijatelje i kumove.

Prva nedjelja po Uskrsu, zvana Bijela nedjelja ili u Podravini „matkana nedelja“, dan je kad su zaljubljeni parovi razmjenjivali uskrsna jaja ili uskrsni kruh od najfinijega brašna. Razmjena se često odvijala potajno jer je društvena norma zabranjivala javno udvaranje, primjerice u Međimurju.

Matkanje se odnosilo na razmjenu pisanica među prijateljicama ili prijateljima i to je prijateljstvo potrajalo do kraja života.

  • image
  • image
  • image
  • image