Baština

0 281

Otvorenje Pasionske baštine u Mimari (Foto: GH)

Do 12. travnja u Zagrebu su u tijeku svečanosti Pasionske baštine, manifestacije koja je u proteklih 26 godina postala prepoznatljiv i nezaobilazan kulturni događaj u hrvatskoj metropoli.

Svečanosti karakterizira godišnji kontinuitet izvedbi, ne samo kazališnih, već i različitih umjetničkih žanrova stvaralaštva na temu Muke. Zbog velikog broja izvedbenih djela, Svečanosti u Zagrebu traju desetak dana i obuhvaćaju brojne aktivnosti iz područja književnosti, te likovnog, glazbenog, pučkog stvaralaštva i tradicijske baštine, odnosno običaja nadahnutih temom Pasije.

Pučki pivači župe Svetog Luke iz Kučića  (Foto: GH)

Program se izvodi u korizmenom vremenu u crkvenim i svjetovnim kulturnim ustanovama. Posebitost zagrebačkih Pasionskih svečanosti je i u raznolikosti sadržaja programa, od klasičnih do suvremenih koji su visoke umjetničke razine i po tome što ostvaruju desetodnevna brojna baštinska, klasična, ali i nova djela stvarana upravo za tu prigodu.

Na jednom od brojnih koncerta “Kada bude tilo ‘mriti” u Bazilici Srca Isusova, predstavila se korizmena pjevana baština Omiša i okolice (Kostanje, Kučiće, Lokva, Rogoznica).

Izvedeni su napjevi vezani u blagdan Cvjetnice, sprovodne obrede, te obrede vazmenoga trodnevlja. Nastupili su Cantores Almissum iz OmišaKlapa Pasika iz Kostanjapučki pivači Župe Svetoga Luke iz KučićaPjevačice Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Lokve Rogoznice. Odabir napjeva i animaciju potpisuju dr. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku i Jure Šaban Stanić.

Nakon koncerta razgovarali smo o običajima na blagdan Cvjetnice kad na blagoslov nose maslinove grančice s malenim golubicama izrađenim od srčike smokve, te o običajima na Veliki četvrtak kad se izvodi obred pranja nogu, u spomen na Isusa i čin pranja nogu apostolima  i pjeva se himan “Usta moja uzdižite”.  

Mladi Ćiro Tomasović izrađuje golubice od smokvine srčike koje se stavljaju na maslinovu grančicu za blagoslov na Cvjetnicu (Foto: GH)
Stjepan Pepeljnjak, dobitnik godišnje nagrade Pasionske baštine "Ljubo Stipišić Delmata" (Foto: GH)

Na Veliki petak, Kristov smrtni dan, nema misnog slavlja. Drže se obredi prikladni tome danu i pjevaju se pjesme poput “Evo drvo križa”, Psalam 5o i napjev za procesiju “Smiluj se meni Bože”, “Puče moj” , “Kada bude tilo ‘mriti” ili “Ispovidajte se Gospodinu jer je dobar” .

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Baština
  • Glas Hrvatske
  • Mimara
  • Mirjana Žugec Pavičić
  • Pasionska baština