Baština

0 124

Bistransko kajkavsko narječje jezično je bogatstvo koje prikuplja i bilježi nastavnica Medicinske škole, pjesnikinja i vlasnica etno zbirke Vera Grgac iz Novaka Bistranskih, sa zagorske strane Zagrebačke gore.  

U zagrebačkom Etnografskom muzeju predstavljena je njezina knjiga “Male rieči ke čude veliju – zebrani verizmi” o kojoj su govorili znalci njezina istraživačkog i pjesničkog rada.

Autorica Vera Grgac (Foto: GH)

Poput predsjednika Matice hrvatske u Zaprešiću Dragutina Grgaca, prozaika i kulturnologa Mirka Ivanjeka, te, umjesto spriječene dijalektologinje dr. Anite Celinić koja je akcentuirala građu,  dr. Ivana Kurtović Budja iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Osim stručnih interpretacija knjige Vere Grgac, za glumačku je bio zaslužan dramski umjetnik Adam Končić, a za glazbenu baštinu njezine sumještanke koje su u bistranskim nošnjama izvele nekoliko korizmenih napjeva.

Foto: GH

 - Vera Grgac neprestano osluškuje svoja sjećanja i u jezičnom kajkavskom blagu pronalazi mudroslovni zapis davnine, pa u njemu prepoznaje polog koji treba očuvati za budućnost. Mudrost je baštinjena zgrada koja se neprestano gradi i nadograđuje, a to potvrđuje i zbirka – o autorici je istaknuo kulturolog Mirko Ivanjek.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS