Baština

0 220

Krško: hrvatsko - slovenska kulturno - gospodarska suradnja

Hrvatski novinari, većinom članovi Zbora turističkih novinara Hrvatske i Gastronauta, bili su na studijskom putovanju u Sloveniji. Uz pridruženog slovačkog novinara na dvodnevnom izletu, domaćini su nas upoznali s bogatstvom i raznolikošću svoje baštine, te naporima da predstave postignuća u turizmu.

Ukazalo se na izvrsne suradnje naših gospodarskih komora, na zajedničke aplikacije za europske projekte. Muzej smješten u Dvorcu Rajhenburg primjerice održava veze sa zagrebačkim Etnografskim muzejem, na jesen se planira skup hrvatskih i slovenskih etnologa, a gradski krški muzej surađuje sa samoborskim udrugama u kulturi.

Svoje bogato naslijeđe istražuju, obnavljaju i predstavljaju u turističkoj ponudi kojoj ne mogu odolijeti niti brojni hrvatski turisti uglavnom za jednodnevnih posjeta.

Dvorac Rajhenburg (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

Predstavljamo dobar slovenski primjer projekta financiranog iz europskog fonda – obnova Dvorca Rajhenburg u blizini Krškog. To je spomenik nacionalnog značenja u kojemu su otkriveni njegovi najraniji romanički i gotički dijelovi, a na kojem je upravo dovršena opsežna sveobuhvatna obnova vrijedna pet milijuna eura.

U Dvoru Rajhengurg  djelovali su trapisti koji su prvi u Sloveniji izrađivali čokoladu (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

Hrvatska gospodarska komora i Područna obrtničko-poduzetnička komora iz Krškog već godinama surađuju na pitanjima zajedničkog interesa. Rješavaju se problemi nastali zbog gospodarske krize i recesije, procesa privatizacije, europeizacije propisa i akata.

Janja Starc iz Područne obrtničko - poduzetničke komore (Foto: Mirjana Žugec Pavičić )

Poslovanje se prilagođava normama Europske unije u tehnološkom, obrazovnom, gospodarskom i pravnom smislu. Hrvatska i Slovenija učestalo rade na proširenju pogranične suradnje, pa se te aktivnosti odnose i na izradu i provedbu zajedničkih projekata koji se financiraju novcem iz fondova EU.

Pozitivna priča je iz Krškog, slovenskog grada koji s Hrvatskom njeguje dobre poslovne odnose.

Obnova mnogih objekata iz euro fondova (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

Vinogradari su u Raki sagradili Cvičkov hram, kuću zidanicu sa svim elementima slovenskog tradicijskog graditeljstva u kojoj je smještena etno zbirka njihova zavičaja. Vrijedni i svjesni svoje baštine, u Raki su, osim uzgoja cvičeka, ponosni i na autohtonu krško-poljsku svinju, te rašku čebulu, tj. raški luk koji će zaštiti oznakom geografskog podrijetla.

Hrvatski novinari u obilasku muzeja (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)
Raška čebula ili raški luk, za koji se traži oznaka geografskog porijekla , a prema priči domaćina križanjem ga je dobio djed prve dame SAD-a (Foto: Mirjana Žugec Pavičić )

Neka istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj ima više od 500 klapa – od Istre, Hrvatskog zagorja, Slavonije, pa gotovo da nema županije u kojoj se ne okupljaju klapaši. Tako više i ne čudi da je taj način pjevanja prešao hrvatsko-slovensku granicu. Mladi klapaši iz okolice Rake i Krškog pjevaju većinom dalmatinske pjesme, no, pomno rade i na istraživanju i izvođenju svoje slovenske glazbene baštine.

Pjevačka skupina Lavrancij (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

  • image
  • image
  • image
  • image