50 godina Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate

0 237
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (Foto: Damian Mamić)

U povodu obilježavanja 50. obljetnice Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu 25. i 26. travnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu održan je  znanstveno-stručni skup. Uz Ravnateljstvo u organizaciji skupa, sudjelovali su Hrvatsko katoličko sveučilište i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Univezitet iz Sarajeva.

Skupom su obilježene tri razine pastoralnog djelovanja u iseljeništvu: povijesna, teološko-pastoralna i liturgijska, a nakana je bila upoznati javnost  s time što se zbivalo u 50 godina organiziranog dušobrižništva za hrvatske iseljenike diljem svijeta, istaknuo je ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine dr. Tomislav Markić.

U pozdravnoj riječi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić zahvalio je Bogu za dar vjere kod naših ljudi u tuđini te njihov dar ljubavi prema Crkvi.

“Hrvate u svijetu očuvala je nedjeljna misa. Tamo gdje se vjernici okupljaju, tamo zajedništvo traje i tamo se čuva hrvatski i katolički identitet”, naglasio je kardinal Josip Bozanić.

Potpredsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić osvrnuo se na hrvatsko dušobrižništvo koje je započelo krajem 19. stoljeća brigom za hrvatske radnike, a koje traje do naših dana te upozorio kako današnje prilike traže nove oblike dušobrižništva.

Državni tajnik za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je neizrecivu važnost Crkve koja je odgojila hrvatski narod za vrijednosti europske kršćanske civilizacije, te s Hrvatima dijelila sve strahote i patnje ratova, totalitarizama i siromaštva.

(Foto: Damian Mamić)

Izaslanik Predsjednika Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier na dojmljiv je način iznio vlastito iskustvo djelovanja hrvatske inozemne pastve u Argentini, gdje su mnogi hrvatski vjernici u misijama našli mjesto gdje se mogu okupljati kao pripadnici različitih političkih opcija i različitih regionalnih pripadnosti.

“Crkva je imala uključiv pristup, toliko potreban ne samo hrvatskom iseljeništvu, već i nama danas”, istaknuo je ministar Stier.

Rektor dr. Željko Tanjić naglasio je kako je Hrvatsko katoličko sveučilište  usmjereno povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske te najavio ljetnu školu hrvatskoga jezika koja će se u srpnju održati u Zagrebu.

Hrvatska inozemna pastva svoju dobru organiziranost zahvaljuje djelovanju blagopokojnog hrvatskog kardinala Franje Kuharića i njegova dugogodišnjeg suradnika  pokojnog Vladimira Stankovića. U njoj djeluje 197 svećenika u 187 hrvatskih katoličkih misija i zajednica.

U sklopu znanstveno-stručnog skupa predstavljena je i knjiga dr. Adolfa Polegubića  ”Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj”.