Puno povijesti

0 209

Codu_u_parku

Jedan od izazova s kojima se redovito susrećem dok svojim američkim prijateljima i rodbini objašnjavam išta u vezi Hrvatske, jest to što objašnjenje obično uključuje nešto više od same Hrvatske. Želite li steći i najmanji uvid u hrvatsku povijest, morate razumjeti povijest Rimskog Carstva, Mletačke Republike, Habsburške Monarhije, Osmanskog Carstva, da spomenem tek ponešto. A da biste znali dovoljno o Hrvatskoj, trebati barem malo toga znati o svemu drugome.

Činjenica da je Hrvatska ili, preciznije, da su Hrvati postojali stotinama godina na raskršću tri carstva, izdržali sve konflikte, promjene granica i političke makinacije, nekako čini američku priču manje impresivnom i PUNO jednostavnijom. Sažet ću to u jednoj rečenici: neki Europljani doplovili su na brodu, pobili Indijance, zaratili s Engleskom, potom preselili na Zapad, pozvali ostale europske prijatelje da i oni dođu, te s vremenom oslobodili robove iz Afrike.

Šira priča

Pokušajte ispričati povijest Hrvatske u jednoj rečenici. Samo dajte, mogu pričekati… prilično teško, ha? Ovdje ipak govorimo o tisućama godina povijesti, u odnosu na četiri stotine godina. Američku povijest moguće je izložiti u jednom dahu, što potencijalno objašnjava zašto su Amerikanci toliko neupućeni u vlastitu povijest. Oko milijardu video snimki na internetu svjedoče o tome koliko malo Amerikanci znaju o prošlim vremenima.

Čini mi se da boravak ili život u Hrvatskoj zahtijevaju sposobnost razumijevanja kompleksne povijesti ove države. Čak i na lokalnoj razini morate donekle funkcionirati na taj način. Pogledajte Split. Da biste razumjeli Split morate znati da ga je sagradio rimski car, što znači da biste vjerojatno trebali imati barem poneku ideju o tome što su inače radili rimski carevi. Potom, morate znati da su ga kontrolirali Mlečani, a onda možete prijeći na priču o Napoleonu. A gdje su tek 19. i 20. stoljeće!

Uvijek svjesni prošlosti

Ne kažem da svaki Hrvat hoda unaokolo neprestano promišljajući povijest. Ne mislim ni da svi Hrvati raspolažu znanjem prosječnog povjesničara. Ipak, iskustvo mi je pokazalo da gotovo svatko zna neki dio povijesti svoje zemlje, grada ili mjesta. Obično odmah ponude i svoj stav o tome.

I u tome se Hrvati razlikuju od Amerikanaca. Amerikancima se povijest čini koliko jednostavnom, toliko i predalekom. Amerikanci ne povezuju baš lako posljedice povijesnih događaja s njihovim ishodima u sadašnjosti, iako te veze nepobitno postoje. U Hrvatskoj, prošlost je komplicirana i sveprisutna, što možda objašnjava zašto se tako puno političkih rasprava i dalje vrti upravo oko nje. Što to znači za našu budućnost? Tragajući za odgovorom, mogli bismo opet skliznuti u povijest. Ali što ja znam o tome? U konačnici, ipak sam samo Amerikanac.

NO COMMENTS