Okusi, običaji, mirisi

0 678
Mliječna karamelizirana krema, u Argentini poznata kao "dulche leche"

Pošiljka koju sam nedavno primila iz Argentine nije baš oduševila moje prijatelje u Zagrebu. Pokazalo se da dulce de leche” i mate” ipak nisu stvoreni za sva nepca. A to su izvorni argentinski okusi, koji se u Hrvatskoj rijetko gdje mogu nabaviti.

Dok je moj prijatelj Damian u stanju dušu prodati za dulce de leche – tradicionalni argentinski slatki namaz, u ovim krajevima poznatiji kao mliječna karamel krema – za većinu mojih prijatelja je presladak. Probali su ga kao punjenje za palačinke, ali u Argentini  se jede kao svakodnevni namaz i mnogo je popularniji od bilo kojeg pekmeza.

Argentinski ritual druženja

Uz to, sestra mi je iz Buenos Airesa poslala i nacionalno piće yerbu mate, tj. mate čaj koji se pije iz posudice koja ima posebnu slamčicu te se u nju nadolijeva topla voda. To je izazvalo najzanimljivije reakcije moje ekipe. Ne toliko zbog okusa, koliko zbog načina ispijanja.

U posudu se stavi čaj, dolije topla voda i doda šećer po želji, ali slamčica se ne smije micati ni iščupati van, a što su baš svi pokušali učiniti. Bit ispijanja yerbe mate je druženje.

U Argentini se mate pije “grupno“. Slamčica se pritom ne mijenja niti pere, nego se voda dolijeva i sljedeći na redu pije.

Mate, tradicionalni argentinski čaj (Foto: pinterest.com)

I tako u krug dok čaj ne izgubi okus. Onda se doda malo novog ili se čaj promijeni. To je ritual, ne samo u Argentini nego i šire u Južnoj Americi.

Fino jelo koje smrdi

Postoji jedna zanimljiva obiteljska anegdota o – sarmi!. Kiseli kupus u Argentini se može nabaviti u svega nekoliko specijaliziranih prodavaonica i prosječni Argentinac vjerojatno nikada nije probao nešto slično. No čak i na ljetni argentinski Božić mnogi Hrvati u Argentini ne odustaju od svojih običaja.

Domaća sarma (Foto: GH)

Kako je moj tata oženio Hrvaticu, ubrzo je prihvatio “naše“ okuse i naučio nekoliko riječi na hrvatskom. Jednom je baka pripremila sarmu za Božić, a kad je tata došao kod nje, s radošću je izjavio: “Mami, kako fino smrdi!“ Iako je ta izjava bila posljedica jezičnih barijera, kiseli kupus zaista smrdi onima koji se prvi put s njim susreću.

Voda koja guši

Nešto slično dogodi se Argentincima u “kontaktu“ s rakijom. Jedan je obiteljski prijatelj bio kod nas doma, skoknuo je do hladnjaka po vodu (u Argentini je normalno da se prijatelji ponašaju kao u vlastitoj kući). “Povukao“ je dva dobra gutljaja iz boce i – zamalo se ugušio.  U boci je, naime, bila rakija. Od tada više ne pije vodu kod nas.

Svaka kultura ima svoje karakteristične okuse, a meni je baš posebno drago što imam priliku kušati okuse svojih dviju domovina u Zagrebu, baš kao što sam to nekada radila i u rodnom Buenosu.

Mariana Cámpera

Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovog bloga.

NO COMMENTS